Marea soprană Mariana Nicolesco, recunoscută drept una dintre marile voci ale operei din România a murit astăzi, 14 octobrie, la vârsta de 73 de ani. Soprana era internată la un spital din Bucureşti, însă, pentru moment, nu se cunosc cauzele decesului.
Pe lângă reputație de cea mai mare soprana din țara noastră, aceasta avea și un renume mondial. Mariana Nicolescu a fost membră de onoare a Academiei Române, aleasă la 31 mai 1993. Soprana a fost decorată cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer în Franţa. Totodată, a fost distinsă cu Medalia UNESCO pentru merite artistice.
S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a precizat ministrul culturii, Lucian Romașcanu.
Chiar în aceste momente, pe scena lirică ieșeană, artiștii interpretează Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, aflând cu tristețe că o mare stea a lumii lirice ne-a părăsit. Soprana Mariana Nicolesco a încetat din viață la numai 73 de ani.
S-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, și a studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană. A câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Au urmat Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane, organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la acea dată, începând astfel o remarcabilă carieră internaţională”, scrie pe pagina de Facebook, Opera Română din Iași.
Mariana Nicolesco a inaugurat, în anul 2007, Cursuri de Măiestrie Artistică la Academia Internaţională de Canto din cadrul Universităţii din Cardiff.
De asemenea, aceasta a primit în 2008, la Ateneul Român din Bucureşti, de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.
De asemenea, artista a fost proclamată la Berlin „Muzicianul Anului” pentru performanţele sale excepţionale în arta cântului.
Ea s-a remarcat într-un vast repertoriu trecând de la Baroc la Verism și muzica contemporană, cu o afinitate specială pentru Mozart, Verdi și Belcanto.
Sursa Ziaristi Online
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
O femeie de 70 de ani a murit imobilizată la pat, după ce locuinţa ei a luat foc!