anchetaonline.ro

Să nu te împiedici în drum spre slujba de Înviere! De ce trebuie să îngropi cojile de la ouă! Alte superstiții în Sâmbăta Mare

de | 15.04.2023 08:30 | Știri, După subiect, Lifestyle, Național

Postul Paștelui se încheie în Sâmbăta Mare, fiind ultima zi din Săptămâna Patimilor, iar creștinii așteaptă Învierea lui Iisus Hristos. Sâmbăta Mare este dedicată rugăciunilor, iar oamenii se gândesc la tot ce a pătimit Mântuitorul pentru omenire. Seara, creștinii se pregătesc să meargă la slujba de Înviere.

În popor, Sâmbăta Mare este considerată ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, iar Iisus învinge moartea în iad și poftește la înviere toată umanitatea.

Tradițiile și supersțiile care marchează această zi sunt numeroase și respectate cu strictețe din străbuni. Una dintre cele mai cunoscute se referă la pregătirile dinaintea primei zile de Paște. Astfel, dacă în Joia și Vinerea Mare nu sunt permise sacrificatul animalelor și treburile gospodărești, în Sâmbăta Mare toate gospodinele își termină curățenia în locuințe și fac ultimele pregătiri în bucătărie. Potrivit tradiției, în această zi se sacrifică mielul, fiind simbolul Mântuitorului în creștinism, iar friptura de miel, pasca, drobul și cozonacii sunt pregătiți pentru a fi puși la masa de Paște.

Tradiția Luminii la slujba de Înviere

În seara din Sâmbăta Mare are loc slujba de Înviere. Oamenii se îndreaptă către biserici, iar femeile aduc un coș cu mâncărurile pregătite, care vor fi sfințite. Când se termină slujba, bunătățile sunt împărțite nevoiașilor.

La miezul nopții, credincioșii așteaptă să ia Lumina Sfântă, adusă de către preoți, care îi cheamă pe aceștia, rostind: “veniți să luați Lumină!”. Apoi, Lumina Sfântă este trimisă din lumânare în lumânare, până când toți oamenii au lumânările aprinse. Lumina Sfântă este un simbol al Învierii lui Hristos și al biruinței vieții asupra morții.

După ce au luat lumină, foarte mulți credincioși obișnuiesc să meargă la mormintele celor trecuți în neființă, iar acolo aprind lumânări pentru a aduce și celor morți Lumina Sfântă și pentru a da de știre că a venit Învierea Mântuitorului.

lumina - Să nu te împiedici în drum spre slujba de Înviere! De ce trebuie să îngropi cojile de la ouă! Alte superstiții în Sâmbăta Mare

Foto Digi 24

Totodată, se spune că este bine ca fiecare credincios să ajungă acasă cu lumânarea aprinsă la Înviere.

Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare

– Potrivit tradiției, oamenii merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și împărtăși. Femeile se preocupă în Sâmbăta Mare cu pregătirea hainelor care trebuie să fie noi și curate.

– Gospodinele pregătesc bunătățile care vor fi puse la masa de Paște și termină curățenia în locuințe. De asemenea, în această zi se sacrifică mieii.

– După tăierea mielului, oasele și resturile se îngroapă la rădăcina unui păr sau păr. Acest obicei ar atrage sănătatea întregii familii.

– Se spune că dacă te împiedici la sluba de Înviere, tot anul va fi greu pentru tine.

Paste 2020. Ce se va intampla cu slujba de Inviere. Anuntul BOR 1280x720 1 - Să nu te împiedici în drum spre slujba de Înviere! De ce trebuie să îngropi cojile de la ouă! Alte superstiții în Sâmbăta Mare

Foto Playtech.ro

– În noaptea de Înviere nu se doarme, dacă vrei ca toate dorințele să ți se împlinească. Se spune că cerurile se deschid, iar Domnul poate să vadă înlăuntrul oamenilor și le va dărui ceea ce își doresc.

– Cojile de la ouă se îngroapă în pământ pentru a apăra vitele de deochi. Mai mult, se crede că dacă fetele pregătite de măritiș vor păstra cojile, se vor căsători curând.

– Înainte de slujba de Înviere, gospodinele aduc la biserică un coș cu preparatele de Paște, care vor fi sfințite. În fiecare cos se lasă un ștergar nou, o lumânare albă aprinsă, bucatele tradiționale de Paște, dar și zahăr, făină, slănină, busuioc, vin și un miel figurină din aluat copt.

paște-traditii

– Dacă vrei să nu ai parte de dureri de măsele întreg anul, ține un fier între dinți atunci când sunt trase clopotele în Noaptea de Înviere.

– Resturile de lumânări de la slujba de Înviere sunt păstrate de credincioși. Ei le aprind atunci când sunt furtuni, grindină sau când au un necaz, potrivit tradiții-superstiții.ro.

– Se urează „Hristor a Înviat” și se răspunde cu „Adevărat a Înviat” și se ciocnesc ouă roșii. Urările se fac timp de 40 de zile după Paște, până la Înălțarea Domnului.

 

Foto Realitatea.net

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cine doarme în Joia Mare va fi leneș tot anul! Alte superstiții despre această sfântă zi!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: