anchetaonline.ro

Firmele lui Dan Săndulescu şi Gheorghe Soare au distrus două drumuri la Merişani! Hectare întregi exploatate ilegal!

de | 17.05.2023 21:00 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Importante

Hectare întregi exploatate ilegal pentru construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu

Autostrada Piteşti-Sibiu reprezintă o vacă bună de muls nu numai pentru firmele de construcţii care execută lucrările propriu-zise. Pe lângă acestea, au înflorit în ultimii ani şi alte businessuri prospere, precum acelea de exploatare a gropilor de împrumut, mai exact terenuri de pe care se excavează pământ care apoi este folosit la realizarea terasamentelor autostrăzilor. La Merişani, însă, firmele care le-au închiriat s-au întins mai mult decât le era plapuma şi au exploatat ilegal şi alte suprafeţe de teren decât cele pentru care au contracte. Societăţile incriminate aparţin unor cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, repectiv fostul poliţist Dan Săndulescu şi Gheorghe Soare, patronul de la Sorelo din Bascov.

Un afacerist mai mult decât inspirat

Pe Dan Săndulescu nu îl putem suspecta că nu s-ar pricepe să miroasă un business profitabil. Controversatul om de afaceri face milioane de euro de ani buni din exploatarea agregatelor minerale, aşa că nu putea rata oportunitatea ivită odată cu proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu. Aşa se face că societatea pe care o manageriază împreună cu soţia sa, Elisabeta Săndulescu, şi-a adjudecat prin intermediul firmei Profesional Auto 2003 contractele de închiriere a două gropi de împrumut de la Merişani. În baza acestora, firma familiei Săndulescu şi-a câştigat dreptul de a exploata, vreme de cinci ani, o groapă de împrumut de 95.180 mp în satul Crâmpotani şi o alta de 140.000 mp în satul Borleşti.

De la bun început, de când s-au organizat aşa-zise licitaţii pentru închirierea gropilor de împrumut, au apărut semne de întrebare, existând voci care au suspectat că Profesional Auto 2003 ar fi beneficiat de tratament preferenţial din partea conducerii administraţiei locale de la Merişani. Suspiciunile s-au acutizat în vara anului 2022, în momentul în care firma familiei Săndulescu a beneficiat de o reducere substanţială a taxei de excavare.

Utilajele lui Săndulescu au făcut să dispară un drum cu tot cu podeţe şi şanţuri betonate!

Recent, un nou scandal a izbucnit la Merişani, după ce o comisie coordonată de primarul Luigi Ionescu a descoperit că buldozerele şi excavatoarele au făcut măcel pe terenuri ce nu făceau obiectul contractelor de închiriere.

Conform unei note de constatare întocmite în data de 12 aprilie 2023, opt consilieri locali în frunte cu primarul şi viceprimarul comunei Merişani s-au deplasat în trei locaţii, la solicitarea consilierului liberal Vasile Şerban: la groapa de împrumut de la Borleşti, la punctul de exploatare agregate minerale Sorelo, din lunca Borleşti şi la zona fostelor puţuri de apă Petrom, din Lunca Merişani.

facsimil nereguli exploatare Merisani sandulescu

La groapa de împrumut de la Borleşti, comisia a descoperit că firmele au excavat ilegal peste 3,5 hectare de teren pentru care nu aveau contract:

„Prin contractul de închiriere nr. 3571/20.07.2021, UAT Merişani a închiriat către asocierea SC Profesional Auto 2003 SRL, SC Zao Ro Distribution SRL şi SC Naxaltrans SRL, prin lider asociat titular SC Profesional Auto 2003 SRL, o suprafaţă de 140.000 mp teren extravilan păşune din suprafaţa totală de 189.116 mp, situată în satul Borleşti, Tarla 19, identificată prin număr cadastral 82873, în scopul realizării unei gropi de împrumut pământ pentru construirea taluzului autostrăzii Sibiu-Piteşti.

La faţa locului s-a constatat că locatarul a depăşit limitele suprafeţei de teren ce face obiectul contractului de închiriere, exploatând fără drept o suprafaţă care excede acestuia, după cum urmează:

– o suprafaţă de 13.700 mp ce face parte din suprafaţa totală de 189.116 mp, identificată prin număr cadastral 82873, proprietate a UAT Merişani;

– o suprafaţă de 21.930 mp, identificată prin numărul cadastral 83292, proprietate a UAT Merişani.

Total suprafaţă de teren exploatată fără drept: 35.630 mp.”

Mai mult decât atât, comisia a constatat că utilajele lui Dan Săndulescu nu au excavat numai păşunea, ci şi un drum de exploatare, care a dispărut definitiv de pe hartă!

„Pe partea de nord, est şi sud, suprafaţa de 21.930 mp era mărginită de drumul de exploatare DE 629, proprietate a UAT Merişani, iar în prezent această porţiune de drum nu mai există, fiind exploatată odată cu restul de teren! Drumul respectiv era sistematizat prin rigole betonate în partea de amonte, având construite şi două podeţe betonate”. – se mai arată în nota de constatare întocmită de conducerea Primăriei Merişani.

Sorelo a distrus parţial alt drum din Merişani

La rândul său, nici Gheorghe Soare nu s-a lăsat mai prejos, distrugând de asemenea o bună parte dintr-un alt drum. Conform aceluiaşi document, „SC Sorelo SRL deţine în proprietate o suprafaţă de 127.561 mp teren extravilan neproductiv, identificat prin numărul cadastral 80414, pe care se desfăşoară o activitate de exploatare agregate minerale.

facsimil exploatare Merisani Sorelo

Partea de nord a acestei suprafeţe de teren este mărginită, de la est la vest, de drumul de exploatare DE 385, proprietate a UAT Merişani. La faţa locului s-a constatat că o parte din acest drum (partea de est) a fost exploatat de către SC Sorelo SRL, pentru extragerea de agregate minerale, acesta devenind impracticabil.”

În cea de-a treia locaţie verificată, din Lunca Merişani, reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Merişani au descoperit o exploatare ilegală de agregate minerale pe o suprafaţă de 8262 mp, despre care se bănuieşte că a fost executată, evident fără niciun drept, de către „societatea comercială ce administrează balastiera ce se află situată peste râul Vâlsan, pe raza comunei Budeasa.”

Aşteptăm cu interes continuarea acţiunii Primăriei şi Consiliului Local Merişani, pentru a vedea în ce măsură vinovaţii vor fi traşi la răspundere!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Soţii Săndulescu au mutat jumătate de deal de la Merişani pe şantierul autostrăzii şi vor să plătească taxă doar… 30 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dan Săndulescu | Gheorghe Soare | Merișani | Profesional Auto 2003 | Sorelo