- Clinica de medicină dentară DR TEO – Zâmbim oricând împreună 🦷
Gingiile sănătoase nu sângerează! Așadar, nu este normal să scuipi sânge în timpul periajului dentar sau al folosirii aței dentare. Sângerarea gingiilor în timpul periajului poate indica o afecțiune gingivală. Sângerarea gingivală poate fi cauzată de acumularea de placă bacteriană în jurul, pe și în spațiile dintre dinți. Dacă nu se îndepărtează (de obicei prin periaj), aceste bacterii îţi pot irita gingiile, ceea ce poate fi cauza pentru sângele pe care-l observi în timpul periajului dentar.
De cele mai multe ori, inflamările gingivale reprezintă principala cauză a sângerărilor. Gingivita este o afecțiune de acest tip. De fapt, ea reprezintă o inflamare la nivelul gingiei pe care, cel mai frecvent, se întâmplă să nu o descoperim la timp deoarece nu provoacă durere. Gingivita este o formă ușoară a inflamărilor gingivale. Atunci când nu este tratată la timp, aceasta se poate transforma în boală parodontală. În acest caz, sângerările gingiilor apar nu doar în timpul periajului dentar, ci și în timpul meselor, la simpla atingere a dinților și chiar în mod spontan.
Atunci când vorbim despre gingivită sau despre boala parodontală, tratamentele sângerărilor gingivale pot consta într-o igienizare profesională, dacă afecțiunea este la început. Așa cum am menționat mai sus, principalul factor de risc al inflamărilor gingivale îl reprezintă acumularea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru, care irită gingiile. Igienizarea profesională constă în îndepărtarea acestora prin intermediul a 3 pași simpli, și anume: detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional. Toate acestea au rolul de a curăța în profunzime placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și de pe linia gingiilor.
Practic pentru a putea să te bucuri de un zâmbet cât mai sănătos, vizita la medicul stomatolog este recomandată imediat după ce ai observat sângerări gingivale în timpul periajului sau la 4-6 luni de la ultima igienizare.
📧email:contact@drteo.ro
📞tel: 0736/407.404