Sarmalele, piftia și cozonacul între istorie și poftă

de | 25.12.2022 10:09 | Știri, După subiect, Județean, Lifestyle, Național

După un post lung, în care am evitat mâncărurile grele, masa de Crăciunul aduce o diversitate culinară în care gospodinele își dau concursul. În mai toate casele, de Crăciun, vom găsi pe masă sarmale, piftie și cozonac. Delicii ce numai gândindu-ne la ele parcă îți plouă în gură. Oare pofta ar mai fi la fel de mare dacă ați afla istoria din spatele fiecărui preparate?

Istoria din spatele acestor preparate este puțin cunoscută. Cei de la historia.ro au scris pe larg despre istoria fiecărui preparat.

Începem cu sarmalele. Gospodinele le pregătesc cu o zi înainte de Crăciun din foi de varză fiartă sau murată în care pun carne amestecată cu orez și ceapă, iar ulterior le rulează. Unii istorici culinari consideră că sarmalele ar fi apărut prin secolul al V-lea î.Hr., însă alții cred au fost popularizate în secole mai recente.

Piftia sau răciturile sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Bunicile le făceau din resturile de carne pe care le fierbeau împreună cu oasele și cartilagiile, adăugând usturoi. După le lăsau la răcit până când toată compoziția se închega. Termenul de piftie are origini persane.

Este timp să deslușim și misterul cozonacului. Potrivit sursei citate, unii istorici vorbesc despre o primă apariție a cozonacului chiar în Ulise. Deci ne duce cu gândul la bucătăria grecească. Cu nuci, cacao, rahat, stafide și zahăr din belșug mirosul și gustul cozonacului ne amintește de casă, familie și Crăciun.

Dincolo de pofta ce vă încearcă numai cu gândul la preparatele cu care veți umple masa de Crăciun este recomandat să consumați produsele cu măsură.

Foto descriptiv. Sură foto: Sursă foto: dcnews.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Program special la Târgul de Crăciun din Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole