Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Documente necesare pentru minorii români care călătoresc în Spațiul Schengen 

de | 27.12.2024 15:39 | Național, Administrație, Promo prima pagină

Minorii români vor putea călători în Spațiul Schengen în conformitate cu reglementările legale existente, care stipulează cerințele necesare pentru diferitele situații în care se află aceștia. De la călătorii însoțiți de părinți până la deplasări neînsoțite, fiecare variantă vine cu propriile sale cerințe documentare. Începând cu anul 2025, aceste călătorii vor deveni și mai accesibile, datorită eliminării controalelor la frontieră, asemănându-se cu deplasările interne în România. În acest context, este esențial ca părinții și minorii să fie bine informați despre documentele necesare pentru a evita neplăceri la ieșirea din țară.

Poliția de Frontieră Română a venit cu câteva informații utile cu privire la în ce condiții vor putea minorii români să călătorească în Spațiul Schengen?

”Minorii români vor putea călători în spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, cu aceleași documente ca și până în prezent, în funcție de situația în care se află.

Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).

  • Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
  • Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
  • Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
  • Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei”, potrivit sursei citate.

Polițiștii de frontieră pot efectua verificări aleatorii pentru a constata dacă cetățenii români minori îndeplinesc condițiile de ieșire din România către state Schengen.

De asemenea, însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni grave prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Vă reamintim că de la 1 ianuarie 2025, controalele la toate tipurile de frontiere – aeriene (aeroporturi), maritime (porturi la Marea Neagră) și terestre (inclusiv pe fluviul Dunărea) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră. Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării.

Iată ce state fac parte din spațiul Schengen: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Foto descriptiv: Poliția de Frontieră

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

De la 1 ianuarie este așteptată reforma salarială în sectorul public!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole