Sancțiuni mai dure pentru șoferi! Poți rămâne fără permis dacă nu faci acest lucru la timp
Vești proaste pentru șoferii din România. În curând, conducătorii auto ar putea să rămână fără permisele de conducere dacă nu își plătesc amenzile rutiere.
Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, vizați sunt șoferii care nu achită în termen de 60 de zile amenzile. Mai exact, acești conducători auto riscă să aibă permisul suspendat până la plata amenzilor.
Propunerea legislativă a ajuns și la Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor. Inițiativa ar urma să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare (Codul Rutier).
Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.
Vitezomanii vor rămâne pietoni timp de 6 luni
Un alt proiect de lege adoptat de Senat, în urmă cu aproximativ o săptămână, vizează șoferii care apasă prea tare pedala de accelerație. Mai exact, cei care depășesc viteza legală cu mai mult de 100 km/h vor rămâne pietoni o perioadă îndelungată.
Proiectul legislativ prevede ca vitezomanii care circulă cu mai mult de 100 km/h decât este viteza legală pe un sector de drum, să fie sancționați cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte similare.
Proiectul, iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate, conform Agerpres.
Această schimbare își propune să ajute la o întărire a gradului de siguranță în trafic. Totodată, șoferii trebuie să conștientizeze pericolul vitezei la volan, riscurile la care se supun, atât pe ei înșiși, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Viteza, printre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere în Argeș
Conform unuui raport al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș (IPJ Argeș), în anul 2022, în pe străzile din județul Argeș s-au produs 109 accidente grave. Printre principalele cauze ale producerii evenimentelor de circulație sunt viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum (22 de evenimente), indisciplina pietonală (12 evenimente) și a bicicliștilor (14 evenimente).
În 2022, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 39 % în județul Argeș.
În anul 2022, polițiștii rutieri au participat la 2.562 de acțiuni organizate în județul Argeș. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică.
În urma acțiunilor, au fost constatate peste 1.300 de infracțiuni, au fost aplicate peste 52.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 4.000 de permise de conducere și au fost retrase aproape 2.000 de certificate de înmatriculare.
Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a fost de 109”, mai arată bilanțul IPJ Argeș.
Foto descriptiv
Sursa focuspress.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: