SCHITU GOLEŞTI: Investiții în infrastructură, cultură, sport și eficiență energetică!

de | 12.06.2023 19:00 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită

În ciuda dificultăţilor generate de criza pandemică și cea geopolitică (cu efectele imediate în creşterea prețurilor la materiale și utilități), în comuna Schitu Goleşti investițiile au continuat în ritm susținut, cu diverse surse de finanțare: europene, naționale și locale.

Astfel, la capitolul investițiilor finalizate, administrația publică condusă de primarul Tudorel Miriță bifează până la acest moment următoarele obiective:

  • Reţeaua de canalizare menajeră şi staţia de epurare – Etapa I. În decembrie 2020, s-a finalizat primul tronson de canalizare menajeră și staţie de epurare, proiect care a presupus 7,2 km de rețea (pe partea stângă a DN 73 Pitești-Câmpulung), stație cu două module de epurare în trei trepte. Proiectul realizat prin PNDL II, cu o cofinanțare din bugetul local, a avut o valoare de 7,9 milioane lei.
  • Reţeaua de canalizare menajeră şi staţia de epurare – Etapa II, realizată în perioada martie 2021 – ianuarie 2023, pe partea dreaptă a DN 73 Pitești-Câmpulung. Presupune 7,4 km de rețea, stație cu două module de epurare în trei trepte (mecanică, chimică și biologică), două subtraversări aferente DN 73 și o subtraversare la CFR. Valoarea investiției: 9,4 milioane lei, cu finanțare locală și din sume împrumutate prin Trezoreria Statului.
  • Reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural în satul Schitu Golești – investiție finalizată în decembrie 2020, prin finanțare PNDR, cu o valoare de 2,1 milioane lei.
  • Reabilitarea și modernizarea Clădirii Socio-Culturale din satul Lăzăreşti. Realizată în perioada 2021-2022, cu o valoare de 1,7 milioane lei, clădirea are destinații multiple: Muzeu Etnografic (cu un colț dedicat mineritului), Club al Pensionarilor, arhiva Primăriei, sală de pregătire pentru ansamblurile populare, vestiare pentru sportivi, secție de votare, bibliotecă, Centru de Asistență Socială.
Cladire socio culturala. In prag de infiintare muzeu satesc schitu golest - SCHITU GOLEŞTI: Investiții în infrastructură, cultură, sport și eficiență energetică!

Clădire Socio-Culturală

  • Extinderea reţelei de gaze naturale în satele Schitu Goleşti, Valea Pechii şi Lăzăreşti. Cu finanțarea operatorului Distrigaz Sud Reţele în sumă de 222 mii lei, s-a realizat în perioada 2022 -2023, pe o lungime de 2,4 km, acoperind 8 străzi.
  • Lucrări în cadrul proiectului ”Soluții concrete pentru probleme reale” (Programul Operațional Capital Uman). În perioada 2020-2021, s-a intervenit asupra locuințelor populației dintr-un grup vulnerabil, realizându-se 65 de branșamente individuale la rețeaua de energie, 65 de instalații electrice interioare și înlocuindu-se acoperișurile a 60 de locuinţe. Suma aferentă acestor lucrări: 800 mii lei.
  • Înlocuirea acoperișului la Complexul Comercial Lăzărești. Investiție de 140 mii lei din bugetul local pentru procurarea materialelor, cu manoperă realizată în regie proprie, prin Serviciul Comunitar de Utilități Publice din subordinea CL.
  • Cofinanțarea execuției capelei la Biserica Valea Pechii. Realizat în perioada 2021-2022, obiectivul a presupus o investiție de 150 mii lei din bugetul local, pentru achiziționarea materialelor de construcție, la care se adaugă ajutor acordat cu forța de muncă necesară.

În ceea ce privește investițiile aflate în execuție, Primăria Schitu Golești se focusează în prezent pe două obiective majore, respectiv două săli de sport, ambele cu termene de finalizare în luna iulie a anului 2023.

Primul vizează sala de sport din satul Schitu Goleşti, o investiție de 5,5 milioane lei, finanțată de CNI. Cu o suprafață construită de 1100 mp și cu 102 locuri în tribună, sala este destinată, pe de-o parte, desfășurării orelor de educație fizică și sport de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Schitu Golești și, pe de altă parte, publicului larg, cetățeni adulți și copii care își propun să practice diferite activități sportive (baschet, volei, handbal, tenis de câmp, minifotbal). Cea de-a doua sală deservește Şcoala Gimnazială Nr. 1 Lăzărești. Este proiectată pe o suprafață de 317 mp, fiind destinată exclusiv elevilor acestei unități și este finanțată prin Programul Operațional Regional cu suma de 1,2 milioane lei.

Sala de sport Lazaresti interior schitu golest - SCHITU GOLEŞTI: Investiții în infrastructură, cultură, sport și eficiență energetică!

Sala de sport Lăzărești – interior

Sala de sport Schitu Golesti - SCHITU GOLEŞTI: Investiții în infrastructură, cultură, sport și eficiență energetică!

Sala de sport Schitu Golești

De asemenea, administrația condusă de Vasile-Tudorel Miriță are în implementare următoarele investiții de amploare:

  • Etapa III pentru reţeaua de canalizare menajeră şi staţie de epurare, menită să deservească străzile laterale din satele Schitu Goleşti, Lăzăreşti şi Costiţă. Pentru această investiție, în data de 26 mai a.c., a fost semnat contractul de finanţare în cadrul PNI „Anghel Saligny”, cu o valoare de 16,4 milioane lei. Investiţia vizează 12,5 km de rețea pe străzile laterale, două module de epurare și două stații de pompare în punctele Burnești și Tănăsești. A fost lansată deja licitația pentru execuție.
  • Reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Nr. 1. Prin PNRR, a fost semnat în data de 01.02.2023, contractul de finanțare, cu o valoare de 2,4 milioane lei. Lucrările vor începe în august-septembrie și presupun: înlocuire învelitoare, înlocuire tâmplărie, izolare termică pod, montarea a 60 de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și montarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice.
  • Reabilitarea energetică a clădirii Primăriei Schitu Golești. Tot prin PNRR, a fost semnat în data de 08.02.2023 contractul de finanțare, cu o valoare de  560 mii lei. Lucrările vor începe în octombrie și presupun: înlocuire tâmplărie, izolare termică pod, izolare cu vată bazaltică a pereților exteriori, montarea a 10 panouri fotovoltaice și pompe de caldură.

Alte proiecte declarate eligibile pentru care se așteaptă semnarea contractelor vizează dotarea școlilor cu mobilier nou și aparatură digitală (valoare: 760 mii lei), 5 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice (valoare: 780 mii lei) și modernizarea sistemului de iluminat public (valoare: 756 mii lei).

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Schitu Goleşti