Şefa de la Psihiatrie acuzată de corupţie – superiubită de pacienţi şi rudele acestora!

de | 12.03.2024 19:30 | Din ediția tipărită, Lifestyle, Pitești

Un nou scandal de corupţie a zguduit săptămâna trecută sănătatea argeşeană: şefa secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, dr. Raluca-Ileana Ştefanache, a fost reţinută şi, ulterior, arestată preventiv pentru 30 de zile, asupra sa planând suspiciunea că ar fi luat mită de la pacienți de cel puţin 147 de ori pe parcursul a patru luni.

În perioada mai-august 2023, inculpata ar fi primit, în biroul de lucru al acesteia situat în incinta Secţiei de Psihiatrie din cadrul SJU Piteşti, în mai multe rânduri, de la pacienţi sau aparţinători ai acestora, diferite sume de bani, în bancnote în cupiuri de la 50 la 500 de lei, precum şi bunuri, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, fiind vorba de cel puţin 147 de acte materiale, privind sume individuale cuprinse între 50 de lei şi 600 de lei. Uneori, sume de bani primite cu titlu de mită erau remise de inculpată şi altor cadre medicale din unitatea medicală unde îşi desfăşura activitatea.” – se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

► Pacientă: „Cu greu am reușit să-i ofer un buchet de flori, efectiv mai mult am obligat-o să îl primească”

Dincolo de faptul că cea mai mare unitate spitalicească din judeţ este din nou în mijlocul unui scandal cu iz penal, ceea ce frapează în cazul doctoriţei Ramona Ştefanache sunt numeroasele mesaje de susţinere din partea unor foşti pacienţi şi a rudelor acestora, pe paginile de socializare curgând aprecierile la adresa medicului. Astfel, cei care au avut ocazia să o cunoască vorbesc despre un medic care nu refuza pe nimeni, care răspundea ori de câte ori i se cerea ajutorul şi care, mai presus de toate, se pare că ştia să îşi facă meseria chiar bine.

Iată doar câteva dintre mesajele de susţinere a şefei secţiei de Psihiatrie de la Judeţean, venite ca reacţii ale valului de hate declanşat de acuzaţiile de mită care o vizează:

▼ Vasilica C.: „Respect pentru doamna doctor! Datorită dânsei, azi eu trăiesc! Fiți tare, doamna doctor, faptele de omenie o să vă ajute!”

▼ Nicoleta P.: „Este o mare minciună și total neadevărat. Am fost și sunt pacienta doamnei doctor Ștefanache Ramona, am fost internată pentru sindrom burnout și insomnie chiar în perioada respectivă timp de șapte zile şi cu greu am reușit să-i ofer un buchet de flori, efectiv mai mult am obligat-o să îl primească.

Şi perioada de șapte zile cât am stat internată nici măcar nu am auzit sau am văzut să se întâmple așa ceva; nu cred că îndrăznea cineva să îi ofere bani drept mită, pentru că imediat ar fi fost refuzat, eventual un buchet de flori, o cutie de bomboane cel mult. Este un medic extraordinar, de excepție, profesionistă și un suflet mare. Mult respect doamnei doctor Ștefanache Ramona!”

▼ Raluca Deliu, lider sindical la Dacia: „Un om de nota 200! Pe parlamentarii care fură nu-i vede nimeni! Legi ca la noi, la nimeni!”

▼ Argentina Culcuş, fosta şefă a Centrului Cultural Mioveni: „Este o femeie extraordinară!”

▼ Alina A.: „Un om și doctor deosebit! Nu a băgat mâna în buzunarul nimănui.”

Înainte de a veni la Spitalul Judeţean, doctoriţa Ştefanache, de origine ardeleancă, a lucrat la Curtea de Argeş. Şi aici a avut parte de aprecieri din partea pacienţilor. În 2016, de exemplu, un fost pacient s-a dus special la sediul publicaţiei „Argeş Express”, rugând redacţia să publice un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă la adresa doctoriţei Ramona Ştefanache.

Doamna doctor Ramona Ştefanache m-a făcut bine când eu credeam că o să mor! A făcut o minune cu mine!… N-am cuvinte să-i mulţumesc!”, a povestit fostul pacient, care în perioada aceea suferea de o depresie severă şi care, în urma tratamentului administrat la recomandarea doctoriţei Ştefanache, a renăscut fiind cu totul un alt om.

Cu lacrimi în ochi, omul a povestit jurnaliştilor că şi după finalizarea tratamentului obişnuia să meargă cu drag la medicul care l-a tratat pentru a mai sta de poveşti, în vreme ce dr. Ramona Ştefanache se interesa mereu de starea sa de sănătate. Ce s-a întâmplat mai departe şi cum a ajuns un om atât de apreciat de pacienţi să fie anchetat pentru mită – rămâne ca ancheta să stabilească.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

DNA Piteşti la bilanţul pe 2023: În mai mult de jumătate din dosare, argeşenii acuzaţi de corupţie şi-au recunoscut faptele

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DGA | Raluca Ştefanache | Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti