Şefii ASF Dan Armeanu şi Aura Socol – proprietari de terenuri în Argeş

de | 09.02.2024 19:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

Scandalul averilor șefilor ASF nu putea ocoli județul nostru!

Şefii ASF Dan Armeanu şi Aura Socol – proprietari de terenuri în Argeş

La sfârşitul lunii decembrie 2023, parlamentul a desemnat noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru următorii cinci ani. ASF, instituţia care veghează la bunul mers al banilor pe piaţa de capital, în sistemul asigurărilor şi în cel al pensiilor private, are începând din 19 decembrie o conducere formată deocamdată din opt membri, din nouă câţi ar trebui. Unii dintre aceştia au mai făcut parte şi din vechea conducere, alţii sunt nou-veniţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este condusă de pe 19 decembrie 2023 de un nou Consiliu, cu un mandat de 5 ani, după cum urmează: Alexandru Petrescu (președinte), Gabriel Ioan Avrămescu (prim-vicepreședinte), Maria Gabriela Horga (vicepreședinte), Sorin Cristinel Mititelu (vicepreședinte), Ștefan Daniel Armeanu (vicepreședinte), Jozsef Birtalan (membru neexecutiv), Aura Gabriela Socol (membru neexecutiv), Ovidiu Răzvan Wlassopol (membru neexecutiv). Un al nouălea post de membru neexecutiv a rămas încă vacant.

Doi dintre membrii conducerii ASF au strânse legături cu Argeşul, având proprietăţi în judeţul nostru. De altfel, averile şefilor Autorității au atras atenţia opiniei publice în condiţiile în care 7 din cei 9 membri ai Consiliului ASF au împreună 60 de case și terenuri și 83 de conturi bancare.

► Vicele ASF Dan Armeanu deţine trei case şi un teren la Curtea de Argeş

Argeşeanul Dan-Ştefan Armeanu îşi păstrează poziţia de vicepreşedinte al Autorităţii şi responsabil de Sectorul Sistemului de Pensii Private. În vârstă de 49 de ani, Armeanu este originar din Curtea de Argeş, fiind unul dintre olimpicii naţionali la matematică şcoliţi pe băncile Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă”, cu studii în Franţa şi Elveţia. Profesor universitar doctor la ASE Bucureşti, a lucrat ca specialist în statistici pentru asigurătorii Generali şi Ardaf, iar de mai bine de 10 ani face parte din boardul ASF, ocupând funcţia de vicepreşedinte încă din 2018.

Deşi trăieşte de trei decenii în Capitală, Dan Armeanu nu a renunţat la proprietăţile moştenire de familie de la Curtea de Argeş. Astfel, în declaraţia sa de avere figurează, pe lângă alte proprietăţi, şi jumătate cotă din trei case de 93 mp, 68 mp, 40,5 mp şi 5000 mp de teren în Curtea de Argeş.

Ştefan-Daniel Armeanu câştigă la ASF 760.486 de lei anual, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 12.675 de euro. De asemenea, el mai încasează circa 132.000 de lei anual din activităţi didactice şi de cercetare, la ASE şi Universitatea Athenaeum.

► Aura Socol şi-a cumpărat teren la Leordeni

Şi Aura Socol a mai făcut parte din vechiul Consiliu de administraţie al ASF, în calitate de membru neexecutiv însă. Provine din mediul universitar, fiind profesor la Academia de Studii Economice. Este soţia economistului Cristian Socol, despre care presa naţională scrie că ar fi fost creierul programului de guvernare al PSD din perioada 2016-2020.

În 2019, au existat speculații potrivit cărora Aura Socol ar fi fost în cărţi să-i succeadă în funcție lui Mugur Isărescu la conducerea BNR, însă cum Isărescu nu s-a pensionat nici până în ziua de astăzi, zvonurile nici măcar nu au mai avut şansa de a se concretiza. În perioada 2007-2010, a fost expert în cadrul Ministerului de Finanțe, iar în 2013-2017 a fost consilier la ASF.

Împreună cu soțul ei, Aura-Gabriela Socol deține o casă în București și o alta în Ilfov, dar şi mai multe terenuri în Prahova, Ilfov şi Argeş. În judeţul nostru, Aura şi Cristian Socol au cumpărat în 2016 un teren intravilan în suprafață de 375 mp în comuna Leordeni.

Pe lângă indemnizațiile de la ASF care totalizează 420.000 de lei pe an (circa 7.000 euro pe lună), Aura-Gabriela Socol a mai obținut 78.000 de lei din activitatea didactică, la care se adaugă veniturile soțului, preşedinte al Fondului Român de Contragarantare şi cadru universitar, de peste 225.000 lei pe an.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cele mai mari 64 de firme din Argeş pe noua listă a marilor contribuabili

 

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ASF | Aura Socol | Cristian Socol | Dan Armeanu

Ultimele articole