anchetaonline.ro

Sergiu George Rizescu – ”Cetățean de onoare al municipiului Pitești”

de | 11.08.2023 14:10 | Știri, Administrație, Lifestyle, Național, Pitești

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de decernare a titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Pitești” domnului Sergiu George Rizescu. Evenimentul special s-a desfășurat la Memorialul Închisoarea Pitești, în prezența reprezentanților municipalității piteștene și ai presei locale, care au asistat la o lecție de istorie vie, oferită de către supraviețuitorul lungilor ani de detenție politică, Sergiu Rizescu, prin rememorarea unui trecut dureros, cu pacea sufletească a celui care a învins răul, prin suferință și credință.

 Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Edilul Piteștiului, Cristian Gentea, a înmânat domnului Sergiu Rizescu, din partea municipalității, placheta de ”Cetățean de onoare al municipiului Pitești” și a vorbit despre asumarea istoriei recente a orașului, atât prin respectul acordat supraviețuitorilor unor vremuri întunecate, cât și prin conservarea clădirilor și a monumentelor istorice care vor reprezenta, pentru generațiile actuale și viitoare, o permanentă rememorare a adevărului și o lecție de istorie neprețuită.

 Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

”Domnului Sergiu George Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, i se cuvenea recunoașterea meritelor sale din partea municipalității, prin acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Pitești”!

Un bărbat remarcabil prin verticalitate, dovedită prin experiențele personale dificile, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile!

În 20 iulie 2023, la o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, Sergiu George Rizescu a intrat în galeria piteștenilor de onoare prin Hotărâre de Consiliu Local.

Experimentul Pitești rămâne, în istorie, una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului și reeducare prin tortură din blocul de est. Majoritatea deținuților supuși experimentului erau studenți de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar și membri ai fostelor partide politice.

Generațiile noastre trebuie să își asume istoria cu toate cele nedorite, nejustificate, abominabile, iar Închisoarea Pitești face parte din trecutul acestei națiuni și al acestei comunități.

Consider că atât atribuirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Rizescu, cât și achiziționarea celularului de la fosta închisoare, sunt dovezi că facem acest gest de asumare a istoriei și de condamnare a crimelor comunismului, nu prin uitare ci prin prezentarea adevărului.

În numele municipalității, Consiliului Local, îl felicităm și îi mulțumim pentru lecția de demnitate, în primul rând, și pentru activitatea personală de generare de evenimente, literare, istorice, memorialistice despre fosta Închisoare de la Pitești. Toată prețuirea noastră, domnule Sergiu George Rizescu!”, a transmis Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

Sergiu-Grigore Rizescu, născut în 1932, absolvent al Liceului „I.C. Brătianu” din Pitești, este arestat, la vârsta de 20 de ani, și condamnat la 5 ani de închisoare, pentru activitate desfășurată împotriva regimului comunist, fiind încarcerat la teribila Închisoare Pitești. După încheierea perioadei de teroare a regimului comunist din anii ’50 , Sergiu Rizescu reușește să se înscrie la cursurile facultății și, la vârsta de 38 de ani, în 1970, devine absolvent al Facultății de Medicină Veterinară București, profesând ca specialist între anii 1970 și 1992, în marea majoritate a timpului în Pitești sau județul Argeș. Membru P.N.Ț.C.D. Argeș, din 1990, înființează, alături de alți foști deținuți politici, filiala Argeș a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

 Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Decorat cu Ordinul ”Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”

Activ în viața politică și culturală românească, Sergiu Rizescu a fost ales, între anii 1991 și 2000, președinte al Convenției Democrate Argeș, fiind consilier județean și, ulterior, deputat de Argeș, ca reprezentant al P.N.Ț.C.D. Deloc de neglijat în activitatea deputatului Sergiu Rizescu sunt luările de cuvânt în plenul Camerei Deputaților și, mai ales, numărul foarte mare de interpelări și întrebări pe adresa Guvernului, pe probleme concrete, punctuale, marea majoritate legate de Argeș. Își continuă activitatea ca președinte al A.F.D.P.R. Argeș, din 2013 este vicepreședinte, iar în 2021 este ales președinte. Din 2001, Sergiu Rizescu, prin A.F.D.P.R., este principalul susținător al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Filiala Argeş (condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa) în organizarea Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” de la Pitești. În 20.06.2018, este decorat de Președintele României cu Ordinul „Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”. Pentru întreaga viață și activitate, domnul Sergiu George Rizescu merită respectul nostru ca cetățean al municipiului Pitești și al României.

 Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Arde acoperișul unei case din Ștefănești!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Primăria Municipiului Pitești