Ce înseamnă pericolele de pe masa de Paşte, cum şi cât mâncăm din bunătăţile pregătite, ne spune medicul Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Mioveni.
Bucuria sărbătorilor Pascale înseamnă reunirea familiei și întâlnirea cu prietenii în jurul unei mese îmbelșugate. Festinul culinar poate aduce și neplăceri, atât pentru gurmanzi, cât și pentru cei atenți la dietă. Cum să evităm posibilele indigestii și stări de rău în perioada Paștelui, ne spune directorul medical al Spitalului Mioveni – Alexandru Iacobescu, specialist în Chirurgie Generală. Domnia sa consideră că cea mai importantă regulă când vine vorba de masa de Paşte este „cumpătarea”.
„Să mâncăm puțin și variat, iar pentru a ne sătura și socializa la masa tradițională de Paște am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudități – tulpină de țelină, castraveți, roșii, etc. Este bine, de asemenea, să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă și să ieșim la o plimbare în loc să stăm să ronțăim dulciuri, alune și covrigei”, ne sfătuiește dr. Iacobescu.
Pentru cei care au postit în ajunul Învierii Domnului, recomandarea sa este o revenire treptată la alimentația normală.
”Să înceapă cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, iar produsele din carne de miel să fie consumate cu prudență, începând cu ciorbă și drob în cantități mici.Trebuie evitat excesul de dulciuri, sare, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv!Așadar, este bine să avem în vedere câteva aspecte esențiale în păstrarea unui echilibru alimentar pe durata acestor zile pline de simbolistică creștină, dar și să ne străduim să pe revenim, fără probleme, la stilul alimentar obișnuit”, este de părere dr. Alexandru Iacobescu.