Soţia patronului de la Semiramis răpus de Covid i-a dat în judecată pe medicii de la Spitalul Judeţean de malpraxis

de | 03.11.2022 21:30 | Eveniment, Importante, Știri

Acţiunea vine la un an după ce Ovidiu Cristescu a fost răpus de COVID.

► Camelia Cristescu este de părere că echipa medicală coordonată de fosta şefă a ATI, dr. Luminiţa Galbenu, ar fi comis mai multe erori în tratarea soţului său, decedat în plin val 4 al pandemiei.

►  „Conform certificatului constatator al decesului, soţul meu a murit din cauza unei infecţii, nicidecum așa cum s-a scris la vremea respectivă în ziare!”

 

În toamna anului 2021, varianta Delta a virusului COVID-19 a făcut ravagii, după un sezon estival în care românii au uitat de pandemie şi de măsurile de protecţie, iar rata de vaccinare a populaţiei era relativ mică. Printre argeşenii răpuşi de această formă agresivă a virusului SARS-CoV-2 s-a numărat şi Ovidiu Cristescu, patronul societăţii de transport Semiramis. Astăzi, la un an de la moartea omului de afaceri, soţia îi acuză de malpraxis pe medicii de la Spitalul Judeţean care l-au tratat, printr-o acţiune deschisă recent în instanţă, la Judecătoria Pitești. (Nadia Ciochină)

 

Vestea morţii omului de afaceri Ovidiu Cristescu a şocat mediul public argeşean în urmă cu un an, mai exact în data de 10 octombrie 2021. Avea doar 46 de ani, o soţie şi doi copii frumoşi, un business prosper… practic, cam tot ce îşi poate dori cineva de la viaţă. Ce-i drept, cu câţiva ani în urmă, trecuse printr-o experienţă şocantă şi traumatizantă, de o violenţă extremă, atunci când a fost atacat în propria casă de o bandă de spărgători, soţia sa ajungând în comă din cauza loviturilor. Dar depăşiseră împreună acel episod dramatic, iar lucrurile păreau să meargă bine pentru familia Cristescu.

ovidiu_cristescu_director_general_semiramis

Ovidiu Cristescu – un caz de COVID Delta cu evoluție galopantă

Potrivit informaţiilor obţinute de redactorii „Ancheta” la momentul respectiv, prima care s-ar fi infectat cu COVID ar fi fost soţia omului de afaceri, Camelia Cristescu, după care, la scurt timp, ar fi luat virusul şi patronul de la Semiramis. Dacă soţia a avut noroc şi a dezvoltat o formă mai uşoară a virusului, fără ca viaţa să îi fie pusă în pericol, nu acelaşi lucru se poate spune despre Ovidiu Cristescu, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat rapid, agravându-se de la o zi la alta.

Astfel, în vreme ce Camelia Cristescu a fost internată la Secția Boli Infecțioase, de unde a şi fost externată destul de rapid, soţul acesteia a ajuns pe un pat al Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean Argeș, fiind în stare gravă şi dependent de oxigen.

Nu se poate explica exact de ce starea generală a omului de afaceri argeșean, de numai 46 de ani, s-a deteriorat galopant. La vremea respectivă, au circulat informații contradictorii cu privire la faptul că Ovidiu Cristescu nu ar fi fost imunizat și ar fi avut chiar opinii antivaccinare, în vreme ce, în sistemul oficial, ar fi fost consemnată o imunizare recentă, cu o doză de Johnson&Johnson.

În condiţiile în care starea patronului firmei Semiramis părea din ce în ce mai îngrijorătoare, familia Cristescu ar fi insistat ca omul de afaceri să fie transferat la Bucureşti, la Spitalul Colentina – considerat una dintre cele mai performante unități medicale din ţară în lupta împotriva virusului COVID. Acest transfer nu a fost însă, posibil, câteva zile bune, întrucât omul de afaceri s-a îmbolnăvit în zilele de vârf și de coșmar ale pandemiei, când gradul de ocupare al paturilor ATI era de 100% în toată țara și când pacienții erau îngrijiți inclusiv în containere, în curțile spitalelor, cu butelii de oxigen anexate patului.

Abia după câteva zile petrecute la ATI-ul din cadrul SJU Pitești, s-a obținut acordul Bucureștiului privind transferul, ca urmare a eliberării unui pat în terapia intensivă a spitalul din Capitală. Au existat mai multe discuții la vremea respectivă cu privire la capacitatea pacientului de a suporta această procedură de transfer, dar ea a fost dusă până la capăt, iar Ovidiu Cristescu a fost internat, într-un final, la Secția ATI de la Spitalul Colentina din București, unde a stat intubat până în data de 10 octombrie, când a decedat. Conform articolelor de presă apărute la momentul respectiv, familia ar fi intenţionat chiar să îl mute în străinătate, dar, din nou, starea lui nu ar fi permis.

 

Acţiune în instanţă după ce DSP a stabilit că nu e culpă medicală

Considerând că vina pentru moartea fostului ei soţ o poartă echipa medicală care l-a tratat iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Camelia Cristescu a sesizat Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Se pare însă că decizia comisiei DSP nu a fost cea aşteptată de Camelia Cristescu, deoarece, la începutul lunii septembrie, aceasta a deschis – în numele său şi al celor doi copii care şi-au pierdut anul trecut tatăl – un proces la Judecătoria Piteşti, cerând anularea acestei decizii.

În dosarul nr. 15152/280/2022 aflat pe rolul Secţiei Civile a instanţei piteştene, fosta şefă a ATI, Luminiţa Galbenu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, precum şi Comisia de Malpraxis din cadrul DSP au calitatea de pârâţi.

camelia si ovidiu Cristescu Semiramis_4

Camelia Cristescu: „DSP nici măcar nu m-a chemat să-mi spun părerea!ˮ

Contactată de redactorii „Ancheta”, Camelia Cristescu ne-a explicat motivele pentru care a declanşat această acţiune:

Fac această acţiune, pentru că sper să se facă dreptate. Nu aş fi putut să am linişte, nu aş fi putut să dorm dacă nu aş încerca să îi fac dreptate, măcar atât pot să mai fac. Sunt foarte multe reproşuri de făcut.

Poate că ar fi fost mai mulţi oameni care să se revolte, însă costurile sunt destul de greu de suportat, dacă vorbim de expertize, de avocaţi şi tot ce presupune un asemenea demers, precum cel pe care l-am iniţiat eu. Cred că sunt mult mai mulţi care ar avea ceva de spus pe acest subiect. DSP nici măcar nu m-a chemat în audiere să îmi expun părerea.”

În ceea ce priveşte detaliile legate de cazul soţului ei, Camelia Cristescu a preferat să fie destul de rezervată, după ce s-a consultat cu avocatul său alegând să nu comenteze pe marginea acuzaţiilor de malpraxis, câtă vreme există o acţiune în instanţă în plină desfăşurare:

Conform certificatului constatator al decesului, soţul meu a decedat din cauza unei infecţii, stare de sepsis, nicidecum cum s-a scris la vremea respectivă în ziare. La momentul actual, din motive personale, nu voi face declaraţii.”, a mai spus soţia defunctului patron de la Semiramis.

La rândul ei, dr. Luminiţa Galbenu a fost extrem de rezervată în declaraţii:

Suntem într-un proces, iar eu sunt reprezentată de un avocat, care se ocupă de acest lucru. Justiţia va spune dacă am făcut ce trebuie sau nu.”

În anul 2021, firma de transport Semiramis avea 106 angajați, 123 de camioane și afaceri de peste 10 milioane euro. În prezent, după moartea patronului, compania este administrată de Camelia Cristescu, care deţine 25% din Semiramis, restul acţiunilor fiind pe numele celor doi copii.

Surse media: Facebook | SJU

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: