► Armata i-a refuzat înscrierea la Medicină Militară pentru că era prea scundă şi au apreciat că nu putea căra o raniţă de 57 kg!
Elena Moraru este o tânără de 23 de ani, din comuna argeşeană Bradu, sat Geamăna, care în urmă cu patru ani, când a terminat liceul, şi-a dorit să urmeze Facultatea de Medicină Militară. S-a pregătit pentru asta ani de zile şi era extrem de entuziasmată şi dornică să urmeze această carieră. Visul i-a fost spulberat însă înainte ca această să poată demonstra de ce este capabilă, deoarece tânăra a fost respinsă la înscriere pe motiv că era prea… scundă.
Visul de a deveni medic militar – spulberat de criterii de pe vremea comunismului
După Revoluţie, de peste trei decenii se tot vorbeşte despre egalitatea de şanse, despre eliminarea criteriilor discriminatorii în ceea ce priveşte accesul la educaţie. Cu toate acestea, o tânără a ratat şansa de a-şi urma cariera la care visa deoarece, în 2019, Armata Română încă făcea selecţii pe criterii de înălţime şi greutate. Elena Moraru nu se încadra în standardele impuse de Institutul Medico-Militar, instituţia de învăţământ superior subordonată Ministerului Apărării Naționale, care impunea ca fetele să aibă minim 1,55 metri şi 47 kg pentru a putea participa la examenul de admitere, ea având doar 1,50 m şi 44 kg.
Considerându-se nedreptăţită, tânăra argeşeancă s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, după ce a analizat cazul, i-a dat dreptate şi a dispus sancţionarea statului român pentru tratament discriminatoriu.
Elena Moraru, care dorea să studieze medicina militară într-una dintre cele două universități de stat care oferă un astfel de program, a început procesul de recrutare pentru a deveni eligibilă pentru a susține examenele de admitere. Conform prevederilor legale, ea a fost supusă unui examen medical la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești, care, într-un proces-verbal din 12 februarie 2018, a constatat că tânăra este inaptă să studieze medicina militară deoarece greutatea și înălțimea erau sub cerințele prevăzute de Ordinul nr. M.55/2014 al Ministerului Apărării Naţionale.
De asemenea, pe 20 martie 2018, după reevaluarea tinerei, Comisia Centrală de Medicină Legală Militară a menținut constatările raportului emis de Spitalul Militar din Piteşti.
Nu era ceva ce puteam să schimb sau să modific în vreun fel. Mai ales că mă pregătisem. Să ți se spună că nu poți pentru că nu ești mai înalt e greu. Pe mine m-a demoralizat și m-a rănit atât de tare… o să-i rănească și pe alții! Dacă eu n-am avut șansa asta, măcar să o aibă alții!” – a declarat Elena Moraru pentru Ştirile TVR.
Justiţia din Argeş a ţinut partea Armatei
Pe 27 aprilie 2018, Elena Moraru a deschis o acțiune la Curtea de Apel Pitești împotriva Spitalului Militar și a Ministerului Apărării, invocând Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și egalității de tratament între bărbați și femei în materie de ocupare a forței de muncă. De asemenea, tânăra a contestat şi legalitatea Ordinului nr. 55/2014, susținând că este nejustificată stabilirea de restricții antropometrice la studierea medicinei militare.
În opinia sa, nu s-a putut stabili nicio corelație între, pe de o parte, înălțimea și greutatea unei persoane și, pe de altă parte, puterea fizică necesară pentru admiterea la o academie militară, arătând că, spre deosebire de Ministerul Apărării, cel de Interne eliminase cerințele de înălțime pentru admiterea în academiile de poliție din România.
Pe 20 decembrie 2018, Tribunalul Argeş (căreia i-a fost transferată cauza) a respins acţiunea, statuând că restricţiile în litigiu sunt justificate, pe motiv că, în comparaţie cu un poliţist, activităţile desfăşurate de un militar sunt mai solicitante! Tânăra a făcut recurs, arătând că legislaţia europeană a interzis nu numai discriminarea între candidații de sex masculin și feminin, ci și discriminarea din cauza „condițiilor de acces la încadrarea muncii – inclusiv criteriile de selecție a candidaților în general”, însă Curtea de Apel Piteşti a menţinut decizia iniţială. În aceste condiţii, singura posibilitate de a i se mai face dreptate a fost aceea de a cere ajutorul CEDO.
7.500 euro despăgubiri pentru tânăra din Argeş
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene interzice, la articolul 21, „orice discriminare bazată pe orice motiv, cum ar fi sexul sau caracteristicile genetice”. De asemenea, problema egalităţii de şanse a fost abordată în mai multe directive ale Consiliului Europei. În aceste condiţii, CEDO a decis în favoarea Elenei Moraru, la începutul săptămânii trecute:
„Cazul a vizat o acuzație de discriminare în procesul de admitere pentru a deveni medic militar. În special, autoritățile au refuzat în 2018 să îi permită reclamantei să susțină examenul de admitere la școala de medicină militară din cauza dimensiunii ei. Avea 150 cm înălțime și cântărea 44 kg. Ministerul Apărării Naționale a susținut că legea impunea întregului personal militar să îndeplinească orice misiune și că asta însemna să poată transporta o trusă standard de soldat cu o greutate de aproximativ 57 kg. Curtea a constatat că motivele pentru care reclamanta a fost tratată diferit față de alte femei, care au îndeplinit cerințele privind greutatea și înălțimea, nu au fost „relevante și suficiente”, a anunțat CEDO, marți, într-un comunicat.
În plus, considerând că tânăra argeşeancă a suferit un prejudiciu moral care nu poate fi compensat doar prin constatarea unei încălcări, CEDO a decis ca statul român să-i plătească despăgubiri de 7.500 de euro.
După ce Armata i-a trântit în nas uşile, refuzându-i accesul la studiile de medicină militară, Elena Moraru s-a orientat către o altă carieră, alegând să studieze medicina veterinară. În timp ce ea se lupta cu statul român pentru a demonstra discriminarea la care a fost supusă – şi, la fel ca tânăra din Argeş, şi alţi tineri care probabil şi-ar fi dorit să urmeze o astfel de carieră, dar au fost respinşi pe criterii de înălţime şi greutate -, MApN a renunţat la aceste criterii discriminatorii pentru selecţia candidaţilor.
Avocatul de doar 30 de ani care a bătut statul român la CEDO
În lupta cu prejudecăţile şi cu Statul Român, Elena Moraru a fost reprezentată de către un tânăr avocat argeşean, Ionuţ-Alexandru Graure. „Refuzul de a examina o categorie de persoane pe baza unor caracteristici fizice, independente de voința acestora, creează o situația discriminatorie ce nu se justifică, din punct de vedere al proporționalității scopului urmărit. Orice candidat trebuie să fie în măsură să demonstreze că poate să îndeplinească acele sarcini de serviciu” – a declarat tânărul apărător, care, la doar 30 de ani, obţine astfel un succes răsunător la CEDO.
Ionuţ-Alexandru Graure a absolvit Facultatea de Drept şi masteratul în cadrul Universităţii din Piteşti, având studii de licenţă şi la Université de Lorraine din Nancy, Franţa. Este membru în Baroul Argeş, are propriul cabinet de avocatură şi este totodată colaborator în cadrul SCPA „Postelnicescu, Nenu & Asociații”.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
CSM a aprobat: procurorul Antonia Diaconu preia şefia DIICOT Piteşti