Țânțarul tigru a ajuns și în România

de | 12.06.2024 23:42 | Lifestyle, Național

Avertisment de la specialiști: O specie invazivă de țânțari s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, scrie BBC.

Este vorba despre țânțarul tigru, care răspândește boli precum febra Dengue și virusul Zika. Acesta poate fi recunoscut pe baza caracteristicilor sale fizice, cum ar fi dungile albe și negre.

Boala dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar se poate agrava și poate avea deznodământ fatal.

Până de curând, ei erau de obicei numai în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii. însă din cauza schimbărilor climatice țânțarul tigru s-a răspândit, transmite Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Experții avertizează că potențialul său de răspândire în alte părți ale continentului este alarmant, în contextul în care această insectă preferă să înțepe oamenii și are capacitatea de a răspândi mai multe afecțiuni.

Europa constată deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone care nu erau anterior contaminate și să infecteze mai multe persoane cu boli precum dengue.

Creșterea numărului de călătorii internaționale din țările unde febra dengue este endemică (are specificitate teritorială, n.r.) va spori, de asemenea, riscul de cazuri importate și, în mod inevitabil, riscul de apariție a unor focare locale”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Sursă foto: SHUTTERSTOCK

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Atenţionare Salvamont: Căderi mari de pietre de pe versanţi în Defileul Cheile Turzii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Grecia | Salvamont | Spania

Ultimele articole