Tatiana Preduț: Secretul este să visezi sus, să ai speranța că poți realiza orice

de | 08.03.2023 14:30 | Lifestyle, Din ediția tipărită

Manager al Spitalului de Psihiatrie ”Sfânta Maria” din Vedea, Tatiana Preduț reprezintă modelul femeii care și-a câștigat locul la masa deciziilor. O masă la care se înghesuie, în special, bărbații, dar la care, ca femeie, poți avea loc lejer dacă înlocuiești atitudinea de autovictimizare cu determinare, profesionalism și naturalețe. A avut întotdeauna convingerea că, dincolo de a fi foarte bine pregătit în domeniul de activitate în care activezi, de multe ori calitatea umană este cea care face diferența și cea care te poate propulsa în carieră.

Dacă reușești să dovedești că ești un profesionist, atunci ești acceptat cu respect și nu mai contează genul, consideră domnia-sa, povestind că a traversat schimbări majore în momentul în care și-a asumat o activitate publică, funcții de conducere, participarea la masa la care se iau decizii. Și aceste schimbări au venit la pachet cu provocări dure ”care s-au repetat așa de des, de firesc și de subtil, încât au reprezentat un mod de viață asumat.”

Traseul profesional de 41 de ani în sistemul medical nu a fost încurcat, din contră, a fost potențat de faptul că este reprezentantă a sexului frumos într-un sistem de sănătate în care, explică domnia-sa, aproximativ 80% din personal este reprezentat de femei.

Nu și-a ales, în parcurgerea acestui traseu de carieră, un model nominal la care să se raporteze, ci unul comportamental: ”De la multe doamne am învățat lucruri minunate, adevărate lecții de viață, mai dure decât în orice film. E ușor să ai succes când ai de toate. Adevărata performeră este cea care reușește să răzbată demnă, atunci când nu a mai fost nicio speranță, când a avut foarte puțin, când a trebuit să se sacrifice pentru cei pe care îi iubește. Sunt adevărate eroine anonime, care merită respectul meu și al societății, pentru puterea lor de sacrificiu.”

Rugată să evidențieze 5 elemente-cheie cu care asociază succesul unei doamne în acest domeniu de activitate, Tatiana Preduț a mizat pe următoarele trăsături esențiale:

”Profesionalism. Dacă nu ai o solidă pregătire profesională, nu poți înțelege prioritățile necesare pentru a funcționa performant un spital, în condițiile în care resursele financiare, tehnice și umane sunt limitate, iar nevoile și speranțele pacienților, ale personalului medico-sanitar sunt întotdeauna foarte ridicate.

Tenacitate. Ca în orice domeniu, dacă nu ai puterea de a o lua de la capăt de fiecare dată când dai de greu, rezultatele bune se lasă așteptate. Secretul este să visezi sus, să ai speranța că poți realiza orice și să ai tenacitatea de a-i face pe cei din jur să creadă în visul tău și să te urmeze.

Empatie, respect, iubire. Să poți lucra cu și pentru binele pacienților nu este ușor. Îți trebuie calități native să poți fi empatic cu suferința lor, să îi iubești și să îi respecți în vulnerabilitatea lor.”

Tatiana Predut - Tatiana Preduț: Secretul este să visezi sus, să ai speranța că poți realiza orice

În opinia domniei-sale, împlinirea unei femei, dar și a unui bărbat este dată de echilibrul dintre viața personală, viața familială, viața publică, viața profesională, viața spirituală și sacrificiile pe care este dispusă să le facă pentru acest echilibru. ”Fiecare dintre noi este o femeie unică, are aspirații și calități unice, nu există un șablon al succesului.”, explică Tatiana Preduț.

La fel de autentic descrie nivelul de aplicare în societatea românească a principiului egalității de gen, o valoare despre care spune că se câștigă, deocamdată, individual, de către femei.

”În societatea românească, principiul egalității de gen se aplică românește. Unde se poate și de către cine poate. Egalitatea de gen se câștigă, deocamdată, individual de către femeie și apoi la nivel de societate românească. Femeia este cea care pune limita de acceptare a comportamentului inegal, misogin, al bărbatului față de ea. Degeaba ne plângem. Decizia este la noi, la femei, ca de obicei.”, declară managerul Tatiana Preduț.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

https://anchetaonline.ro/ruxandra-stoica-un-punct-forte-al-femeilor-stiu-sa-balanseze-calitati-si-defecte-pentru-a-crea-echipe-performante-74135/

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: