Teatrul Așchiuță intră anul acesta în reabilitare

de | 27.02.2023 10:29 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Pitești

Din 2019, Teatrul Așchiuță s-a mutat din clădirea de lângă Poșta Veche, de pe strada Victoriei, la Teatrul „Davilaˮ. Vechiul sediu a fost închis pentru consolidare, deoarece spațiul respectiv nu mai era adecvat pentru a-și găzdui oaspeții, fiind destul de deteriorat, iar scena și sala erau mult prea neîncăpătoare.

La aproximativ 4 ani de la punerea lacătului pe ușă, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a anunțat – chiar la ședința de aprobare a bugetului anual de venituri și cheltuieli – că anul acesta se va deschide șantierul la imobilului situat în str. Domnița Bălașa, nr.19, aparținând Teatrului „Davilaˮ Pitești, denumită Sala Așchiuță, suma alocată fiind de 16.954.000 lei. Acesta a adăugat că își dorește să fie redată publicului pentru spectacolele secției de tineret.

În 2021, conform documentației, s-a concluzionat că – pentru consolidarea și modernizarea clădirii -este necesară suma de 13,5 milioane lei, însă în 2022 s-a făcut o actualizare a devizului estimativ, care s-a majorat cu aproape 3,5 milioane lei. Ajustarea a fost generată de factorii economici resimțiți de întreaga societate, respectiv: „majorarea prețului materialelor de construcții în contextul crizei mondiale în domeniu, care s-a extins și asupra altor elemente ale costului aferent investiției, cum ar fi creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale, a combustibilului, transporturilor de mărfuri, la nivel național și internațional, cu impact direct în producția și distribuția produselor utilizate în construcții; conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei și blocajul impus la nivel internațional Rusiei, piețe importante de furnizare a materialelor, echipamentelor și utilajelor necesare pentru realizarea proiectelor de investiții.”, după cum se arată în raportul care stă la baza hotărârii de Consiliu Județean.

Va fi un proiect integrat, care – pe lângă sala de spectacole – va pune în valoare și alte spații cu dedicație pentru copii. Ne gândim la o cofetărie, la săli de activități interactive, tocmai pentru ca acest teatru să fie atractiv și pentru părinți, și pentru copii. Pe de altă parte, în mansardă ne dorim să amenajăm cel puțin două apartamente de serviciu, fie pentru personalul artistic colaborator, fie pentru personalul medical care lucrează în spitalele din subordinea Consiliului Județean.”, explica vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Bughiu, în august 2022, cu ocazia unei vizite de lucru la Teatrul „Davilaˮ.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: