anchetaonline.ro

Teatrul piteștean în doliu. S-a stins actorul Emilian Cortea!

de | 24.09.2022 11:05 | Știri, Eveniment, Pitești

Colectivul Teatrului “Alexandru Davila“ din Pitești anunță cu profund regret trecerea în eternitate a celui care a fost coleg, prieten, zeci de ani actor, regizor și director artistic al teatrului nostru, Emilian CORTEA.
S-a născut la 27 iunie 1949 în comuna Schitu Goleşti și a absolvit Liceul cu program special de educaţie fizică din Câmpulung-Muscel. S-a simțit atras încă din adolescență de arta spectacolului pe care a înfăptuit-o după anii în care a practicat sport de performanță. A absolvit ulterior Institutul de artă teatrală și cinematografică IL Caragiale și a lucrat încă din anul 1971 la teatrul din Turda cu regizorul Aureliu Manea care l-a distribuit în piesa “Roata în patru colțuri”. Acolo avea să devină, la doar 22 de ani, cel mai tânăr director de teatru al României acelor vremuri.
În 1975 Emilian Cortea a primit o locuință de la stat și a fost repartizat la Pitești, unde a activat pe rând ca actor, regizor și director artistic al instituției teatrale. Ca regizor a înregistrat multe succese, cel mai răsunător fiind “Soacra cu trei nurori”, cum spunea el însuși, “un spectacol unicat în perioada postrevoluționară, jucat de 180 de ori.”
În decursul carierei a pus în scenă piese memorabile și a fost distribuit în peste o sută de roluri. Prin prisma activității sale artistice, în anul 2007 i-a fost decernat titlul de Fiu al Argeşului.
Soția și cei doi băieți, apoi nepoții, i-au fost, dincolo de arta teatrală, rațiunea de a exista.
Îi aducem un ultim omagiu astăzi, 24 septembrie 2022, la capela bisericii Sfânta Vineri din Pitești.
Înmormântarea va avea loc mâine, 25 septembrie, la Schitu Golești, comuna sa natală. De aemenea, el va fi înmormântat lângă soție.
Dumnezeu să-l odihnească, iar noi să-i păstrăm vie amintirea!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
https://anchetaonline.ro/un-cunoscut-medic-din-arges-a-murit-48898/
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești | Schitu Goleşti