Termen prelungit. Lucrările de reabilitare de la Muzeul Județean Argeș au ajuns la 85%

de | 06.11.2023 18:40 | Județean, Economic

Consiliul Județean Argeș a decis, în urma discuțiilor purtate cu diriginții de șantier și cu antreprenorii, să solicite prelungirea termenelor de execuție privind rebilitarea Muzeului Județean și a Galeriei de Artă.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, s-a deplasat astăzi, împreună cu experții CJ Argeș și managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, pe șantierele de la vechiul corp al Muzeului și de la Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Cele două obiective importante sunt reabilitate pe fonduri europene de către CJ Argeș. Ritmul este unul susținut, astfel că la Galeria de Artă stadiul lucrărilor a ajuns la 85%, iar la Muzeul Județean la 80%. Cu toate acestea, în urma discuțiilor purtate cu diriginții de șantier și cu antreprenorii, conducerea CJ a anunțat că va solicita prelungirea termenelor de execuție, astfel că lucrările vor fi etapizate și se vor extinde și pe parcursul anului viitor.
Decizia a fost luată în acord cu instrucțiunile elaborate de către Autoritatea de Management și pentru a permite finalizarea lucrărilor astfel încât finanțarea europeană nu va fi pierdută. În schimb,CJ va suporta cheltuielile suplimentare generate de noile elemente de artă apărute, lucrări care nu au fost prevăzute în proiectele inițiale, neștiindu-se de existența lor, și care au condus la prelungirea termenelor.

Sursă foto: CJ ARges

„Au fost descoperite elemente care necesită lucrări suplimentare”

Vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu a explicat că „lucrările se vor desfășura și pe parcursul anului viitor. Nu vor fi pierdute fonduri pentru că această etapizare va fi făcută conform instrucțiunilor elaborate de către Autoritatea de Management.
Această etapizare este necesară pentru că, pe parcursul desfășurării lucrărilor la cele două proiecte – Galeria de Artă și Muzeul Județean – au fost descoperite elemente care necesită lucrări suplimentare. Este vorba despre picturi și anumite fisuri care au fost descoperite la Galeria de Artă și despre descoperirea fostului schit Buliga și pardoselile care erau putrezite. Aceste impedimente au dus la prelungirea termenelor de execuție.
Banii europeni vor fi accesați în totalitate, dar probabil că vor fi necesare finanțări suplimentare din partea Consiliului Județean pentru lucrările acestea care au apărut în timpul derulării proiectelor”.
De precizat că restaurarea elementelor descoperite ulterior este obligatorie, având în vedere că ambele clădiri sunt monumente istorice Clasa A și necesită reabilitări extrem de minuțioase, cu respectarea unor criterii bine definite. Spre exemplu, una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută la Galeria de Artă, acolo unde este o pictură cu stema României. Este una din cele mai vechi din țară și este extrem de rară datorită cromaticii folosite.

Sursă foto: Consiliul Județean Arges.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cristian Gentea: ”Creșa nr. 9 din cartierul Popa Șapcă va fi renovată energetic în următorul an!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Județean Argeș | Cornel Popescu | Cumpăna | Marius Nicolaescu