Topul celor care angajează la negru în Argeș: firme din construcții, transport, comerț și centre rezidențiale!

de | 20.04.2024 20:43 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

▼ Peste 100 de angajatori, sancționați de ITM Argeș pentru muncă nedeclarată în 2023

În anul 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a efectuat 3.621 de controale. Verificările s-au soldat cu 1.540 de sancțiuni aplicate și cu un total al amenzilor de 5.868.200  lei. Potrivit instituției, la stabilirea priorităţilor de acţiune ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş pentru anul 2023 au fost avute în vedere, în principal, controlul implementării legislației muncii, inclusiv dreptul la libera circulație a lucrătorilor, egalitatea de șanse, timpul de muncă, detașarea, informarea și consultarea lucrătorilor, precum și controlul implementării legislației de securitate și sănătate în muncă, raportat la trăsăturile specifice ale economiei judeţului Argeş.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 1.759 de controale. 419 agenți economici au fost sancționați contravențional, fiind aplicate 567 de sancţiuni contravenţionale, din care 366 de amenzi în cuantum de 4.297.700 lei. 114 angajatori au fost sancționați, după ce inspectorii ITM Argeș au descoperit 196 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Cei mai mulți dintre agenții economici activează în domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, transport rutier de mărfuri și călători, comerțul cu amănuntul în magazine specializate și nespecializate și activități medico-sociale în centrele rezidențiale.

În domeniul securității și al sănătății în muncă, au fost efectuate 1.862 de controale, au fost aplicate 973 de sancţiuni contravenţionale, din care 361 de amenzi în cuantum de 1.570.500 lei. De asemenea, pe parcursul anul 2023, pentru trei operatori economici s-a dispus încetarea activității, după ce în urma controalelor s-a descoperit că muncitorii se aflau în pericol de accidentare. Întreruperea activității a fost dispusă ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, dar și în situația în care pentru muncitori nu se asigura protecția împotriva electrocutării prin atingere directă și indirectă a echipamentelor de muncă acționate electric în activitatea de tăiere și rindeluire a lemului. Pentru operatorii economici s-au dispus măsuri de intrare în legalitate cu termen scurt pentru remedierea situației, în prezent unitățile reluându-și activitatea în condiții normale de lucru.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Stadiul lucrărilor la tronsonul 4 al drumului expres Craiova-Piteşti a ajuns la 48%

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges

Ultimele articole