Totul despre primele de carieră didactică și cele profesionale

de | 25.10.2023 19:46 | Național, Economic

Primele de carieră didactică în valoare de 1.500 lei și primele de carieră profesională în valoare de 500 lei sunt finanțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, din fonduri europene. Astăzi, MIPE a venit cu o serie de informații menite să aducă unele lămuriri pentru cei care le vor primi.

Potrivit sursei citate banii vor putea fi utilizați pentru cursuri de pregătire profesională, achiziția de echipamente IT, cărți, dar și pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice. Informații poate fi și aici. Totodată, cei de la MIPE au publicat și câteva întrebări și răspunsurile acestora:

Sursă foto: Facebook MIPE

 Prima de carieră didactică

  • Cum intru în posesia tichetelor? Trebuie să completez vreo cerere?

Beneficiarii acestui sprijin nu trebuie să completeze și să depună nicio cerere. Tichetele vor fi transmise în funcție de opțiunea exprimată la nivelul fiecărei unități de învățământ.

  • Cine are dreptul de a beneficia de astfel de tichete/ cursuri de pregătiri profesională?

 Personalul din învățământul preuniversitar de stat, cadre didatice/ didactice auxiliare, aflate în activitate începând cu anul școlar 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027, precum și pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar precum și pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar începând cu anul școlar 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027.

  • Ce se poate face cu banii acordați sub formă de tichete?

Primele pot fi utilizate pentru a plăti cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, materiale didactice, dar și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice.

  • Unde pot cheltui banii de tichete?

În unităţi afiliate care se află pe lista unităţii emitente a suportui electronic și care comercializează respectiv prestează cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate și materiale didactice, precum și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice.

  • Cui mă adresez dacă nu am primit banii pe card?

Unității de învățământ unde vă desfășurați activitatea.

  • Cum intru în posesia cardului?

Tichetele vor fi distribuite în funcție de opţiunea exprimată la nivelul unității de învățământ privind locul de primire a suportui electronic.

 Prima de carieră profesională

  •  Cine are dreptul de a beneficia de astfel de cursuri de pregătire profesională?

Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate începând cu anul școlar 2022/20243 precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate începând cu anul școlar 2022/2023.

  • Cum pot participa la astfel de cursuri de pregătire profesională?

Ministerul Educaţiei stabileşte prin act administrativ tipologia şi necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru fiecare an şcolar/universitar, precum şi alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susţine activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.

  • Când pot să încep cursurile de pregătire profesională?

După stabilirea tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională de către Ministerul Educației.

  • Pot să îmi aleg cursul de pregătire profesională la care să particip? Am de ales între mai multe?

Depinde de tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională stabilit de Ministerul Educației.

  • Această primă se acordă tot pe tichete, iar eu pot să plătesc pentru cursuri cu ajutorul tichetului? 

Conform prevederilor art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MIPE