Suntem, poate, în una dintre cele mai frumoase perioade a anului, perioadă în care simțim cel mai intens bucuria simplă, magia momentelor în familie. Gospodinele și-au terminat treaba pentru Crăciun și se bucură de cei dragi, în așteptarea dragului de Moș Crăciun. În această seară, cea de Ajun, colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Se spune în unele zone că în seara de Ajun, stăpânii caselor trebuie să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate. De asemenea, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiță (bancă din scânduri) și să mănânce câte ceva. Se spune că astfel pețitorii fetelor nemăritate nu vor întârzia.
Tradițiile din perioada Crăciunului aduc o atmosferă magică în luna decembrie, iar printre cele mai renumite este și cea a mersului cu Steaua. Seara de Ajun, este cu atât mai încărcată cu cât colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Acest obicei vechi, ce se întâlneşte la toate popoarele creştine, vrea să amintească de steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi. Copiii și-au început colindul din casă în casă cu ”Steaua”, colind ce va continua și mâine. Să ne amintim unul dintre cel mai cunoscut colind de stea:
- Steaua sus răsare,
- Ca o taină mare,
- Steaua străluceşte
- Şi lumii vesteşte
- Şi lumii vesteşte
- Că astăzi curata,
- Preanevinovata
- Fecioara Maria,
- Naşte pe Messia
- Naşte pe Messia
- În ţara vestită
- Bethleem numită.
- Magii cum zăriră
- Steaua şi porniră
- Mergând după rază
- Pe Hristos să-L vază
- Pe Hristos să-L vază.
- Şi dacă sosiră,
- Îndată-L găsiră,
- La Dânsul intrară
- Şi se închinară
- Şi se închinară
- Cu daruri gătite
- Lui Hristos menite,
- Luând fiecare,
- Bucurie mare
- Bucurie mare
- Care bucurie
- Şi la noi să fie
- De la tinereţe
- Pân’la bătrâneţe
- Pân’la bătrâneţe.