Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Peste 2,6 milioane de români își sărbătoresc mâine onomastica!

de | 14.08.2023 12:21 | Știri

Anual, pe data de 15 august, credincioșii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, când, potrivit tradiției Bisericii, Fecioara Maria a fost înălțată la cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos. Astfel, potrivit celor de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor anul acesta se sărbătoresc mâine, pe 15 august, 2.650.219 de români (1.993.970 femei și 656.249 bărbați).

Din 15 august se deschide sezonul nunților

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării, arată cei de la digi24.ro. Potrivit tradiției în această perioadă este bună pentru semănăturile de toamnă. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite. Totodată, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă şi călduroasă

În Transilvania, femeile măritate se duc de dimineață la biserică cu struguri şi prune din recoltă pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. Fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri. Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Bătrânii din unele sate din Transilvania cred că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.

Fetele nu își tund părul

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. În caz contrar, se spune că oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma. Un alt obicei spune că de Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care vor să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân în această zi un fir de năprasnic (ferigă, în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

Spunem ”La mulți ani!” de 15 august?

Au existat multe nelămuriri cu privire la faptul de a spune sau nu ”La mulți ani!” celor care poartă numele sfintei, dat fiind că la 15 august este marcat momentul ”adormirii” (Sfânta Maria Mare), iar la 8 septembrie este Sfânta Maria Mică – ziua în care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului. Potrivit celor de la digi24.ro preotul Eugen Tănăsescu, din Constanța, a explicat pentru ziarul ”Adevărul” că putem felicita aceste persoane ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl poartă.

Foto descriptivă. Sursă foto: observatornews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cristian Gentea: ”Competițiile importante vor continua la PITEȘTI ARENA”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Constanța | Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor