Tradiții și obiceiuri. Sfântul Nicolae, bucuria copiilor

de | 05.12.2023 20:41 | Național, Lifestyle

Copiii și-au lustruit ghetuțele, i-au lăsat de-ale gurii și o cană de lapte, poate e obosit de pe drum și i se face sete sau foame! Da, toate pentru Moș Nicolae. Plus că în această seară copiii se vor băga mai devreme la somn pentru a veni mai repede momentul când își găsesc cadourile sau… nuielele în ghetuțe. Ori poate vor dormi iepurește în speranța că-l surprind pe Moș Nicolae în fapt. Oricum ar fi, un lucru este sigur: la noapte Moș Nicolae are mult de muncă și cară după el un sac plin de cadouri.

În calendarul creștin-ortodox, mâine, este sărbătorit Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. În limba greacă numele sfântului se compune din două cuvinte nicos (luptător, învingător) şi laos (popor), ceea ce ar însemna: învingător de popoare. Legenda lui Moș Nicolae ne spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Mira, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Moare în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni

Sfântul Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească; iar pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos a fost prins de mai-marii cetăţii, a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini, se arată în informațiile publicate pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro. Pe vremea când marele Constantin a ajuns împărat al romanilor, au fost eliberaţi din legături toţi cei închişi şi, odată cu aceştia, şi Sfântul Nicolae, care s-a dus în Mira. Nu după multă vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintâi sinod de la Niceea, la care a luat parte şi minunatul Nicolae, potrivit sursei citate.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni. A izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia, potrivit sursei citate. Iar Sfântul Nicolae s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit ca bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.

Nuielușa lui Moș Nicolae

Povestea nuielușei lui Moș Nicolae a plecat de pe vremea când, acesta, pe atunci episcop de Mira, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca acelor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr. De altfel, tradiţia spune că nuieluşa trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Totodată, în popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat, iar în această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În ceea ce privește, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, potrivit doxologia.ro, trupul la Bari, în sudul Italiei, un braț în nord-estul Franței. În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Foto descriptiv. Sursă foto: crestinortodox.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mihaela Bilic: ”Fasolea verde ne colorează și ne umple farfuria indiferent de sezon”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Sfântul Nicolae

Ultimele articole