În calendarul creștin ortodox, pe data de 20 iulie este sărbătorit, în fiecare an, Sfântul Ilie, făcător de minuni și aducător de ploi în perioadele secetoase.
Ziua prăznuirii lui Ilie Tesvieteanul este marcată cu cruce roșie, fiind singurul prooroc a cărei sărbătoare este marcată astfel.
Conform credincioșilor ortodocși, Sfântul Ilie s-a născut cu mai bine de 800 de ani înainte de Iisus Hristos, în ţinutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoți.
Tatăl său a văzut, atunci când Ilie Tesvieteanul s-a născut, „oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i acest nume, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi”.
Tradiții și superstiții
De Sfântul Ilie, credincioșii cinstesc sufletele celor morți, în mod deosebit al copiilor care nu mai sunt printre noi. Se spune că în trecut, femeile chemau copii sub un măr, îl scuturau, iar fructele căzute erau date de pomană.
În această zi, în biserici sunt aduse bucate pentru pomenirea morților, iar în gospodării sunt făcute praznice.
Potrivit tradiției, atunci când tună și fulgeră, se spune că Sfântul Ilie se duce la vânătoare de demoni.
În dimineața acestei zile, sunt culsese plante de leac, care sunt puse la uscat în podurile caselor sau cămări. Sunt adunate și plantele care se folosesc la vrăji.
În ajunul sărbătorii, pe vremuri, fetele tinere și nemăritate mergeau în ogoarele semănate cu cânepă, iar acolo se tăvăleau goale prin cultură, potrivit Antena 3. În cazul în care visau, în noaptea respectivă, cânepă verde, asta însemna că se vor căsători cu bărbați tineri. Dacă visau cânepă uscată, conform semnificației visului, fetele se măritau cu bărbați bătrâni.
În această zi, oamenii nu trebuie să plece la drum, deoarece riscă să fie loviți de fulgere.
Nu trebuie să lucrezi în ziua aceasta, pentru a nu-l mânia pe Sfântul Ilie și pentru a nu arunca cu fulgere.
În sate, creștinii poartă crenguțe de salcie pentru a nu fi loviți de trăsnete.
Se spune că dacă ploua de Sfântul Ilie, pomii își vor strica roadele.
Nu trebuie să mănânci mere în această zi, înainte de a fi sfințite la biserică, deoarece, după moarte vei avea parte numai de mere, care vor dispărea atunci când vor fi atinse.
Foto Mediafax.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: