Tradiții și superstiții de Florii. Ce facem cu ramurile de salcie de la biserică?

de | 28.04.2024 09:06 | Național, Lifestyle

Români ortodocşii prăznuiesc astăzi Floriile sau Duminica Stâlpărilor ori Duminica Patimilor, sărbătoarea care vesteşte Paştele și în care se rememorează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Tot astăzi sunt sărbătoriți și cei cu nume de flori. Aproape 1,8 milioane de români – îşi sărbătoresc onomastica de Florii, indică statisticile oficiale.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) a fost menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, arată cei de la historia.ro. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

La început, Duminica Floriilor a fost ţinută numai de comunitatea creştină din Ierusalim. Din Ierusalim, sărbătoarea a trecut mai întâi în Egipt, apoi în Siria şi în Asia Mică, iar în secolul al V-lea era celebrată în Constantinopol.

După sărbătoarea Floriilor intrăm în Săptămâna Patimilor- în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. După 40 de zile de post, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de ”Săptămâna Mare”.

Sursă foto: Facebook Primăria MUnicipiului Pitești.

De Florii credincioșii duc ramurile de salcie la biserică, în dimineața de duminică, unde vor fi sfinție de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le păstrează, de regulă lângă o icoană. Se spune despre ele că au putere tămăduitoare. Alţii le pun la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa, sau îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile. Exista, în unele zone, obiceiul ca părinţii să-i lovească ușor pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru ca aceștia să crească sănătoşi şi înţelepţi. Salcia înlocuieşte ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în Români. În această zi se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici.

Legate de această zi există anumite tradiții și superstiții, cum ar fi:

  • femeile nemăritate își pun crenguțele de salcie sub pernă, seara, înainte de culcare, pentru a se menține frumoase și pentru a se mărita în acel an.
  • peștele nu trebuie să lipsească de la mesele creștinilor, având în vedere că în duminica Floriilor este dezlegare la pește.
  • se spune că nu este bine să te speli pe cap, deoarece vei albi înainte de vreme.
  • se crede că dacă te împărtășești în duminica Floriilor sunt șanse mari ca orice dorință îți vei pune să se împlinească.
  • în unele zone din țară femeile fac plăcinte pe care le dau de pomană nevoiașilor.
  • se spune că așa cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Paște.
  • în ziua de Florii, urzicile înfloresc, motiv pentru care nu mai sunt bune de mâncat. Sărbătoarea Floriilor mai este denumită și ”Nunta Urzicilor”.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria MUnicipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

De Florii, Salpitflor a oferit celor 37 de biserici din Pitești flori și ramuri de salcie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Florii

Ultimele articole