Scumpirile și războiul dăunează mai mult decât pandemia!
Au așteptat doi ani ca să facă nuntă mare, fără restricții, iar acum se confruntă cu costuri din ce în ce mai greu de amortizat. Meniurile s-au scumpit, nu cu foarte mult, dar s-au scumpit. Au sărit prețurile pentru lăutari, flori, candy-bar sau serviciile foto. Dar cel mai îngrijorător este că lumea nu mai merge la nuntă, preferă să dea banul „din mână”, cum se spune De ce? Pentru că nu-și mai permite!
Un meniu decent la un restaurant nu costă, în medie, sub 230 -250 de lei. De asemenea, un meniu basic, care înainte era în jur de 130 de lei, acum nu îl găsești mai jos de 150 de lei. Serviciile foto-video valorează și ele de la 3.500 de lei în sus, iar DJ-ul între 2000 și 3.500 de lei. Pentru mulți dintre argeșeni, nu există nuntă fără lăutari, doar că lăutarii reprezintă un lux. Sunt 2000 de euro nu găsești mare lucru!
Pe fondul acestor scumpiri, dar și al diferitelor îngrijorări, mirii sau părinții care organizează într-o frenezie în acest an nunțile ratate și botezurile venite de la sine sunt din ce în ce mai atenți la bugetele alocate pentru aceste evenimente, explică organizatorii din industria HoReCa.
Dacă, înainte de pandemie, aruncau liniștiți cu zecile de milioane pe flori, mărturii, bombonele, acum analizează foarte atent fiecare componentă din ceea ce presupune lista de cheltuieli aferentă evenimentului. Contribuie la această stare de spirit și o schimbare, evidentă pentru toți, în comportamentul invitaților: mulți preferă să dea banii în plic decât să participe efectiv la nuntă sau botez, sumele fiind astfel diminuate, la pachet cu cheltuielile inerente: ținute noi, sesiuni de coafor și make-up etc.
Ramada – agendă plină de vineri până duminică
Reper pe piața organizării evenimentelor de gen, Ramada Pitești, cu 4 săli la dispoziție, are agenda ultra full pentru 2022. De vineri până duminică. Vin din urmă toate evenimentele amânate în anii 2020 și 2021, ai căror protagoniști și-au dorit musai nuntă la Ramada și au fost dispuși să aștepte. Vin și botezurile, inerente, pentru că viața merge mai departe de pandemie.
Dacă în perioadele de restricții, un centru cum este Ramada Events din Lunca Argeșului, cu o capacitate de 400 de persoane, nu și-a găsit locul în puținele evenimente organizate conform regulilor de atunci, acum este suprasolicitat de către toți cei care au vrut nuntă cu număr semnificativ de persoane și au așteptat vremuri mai libere să o poată organiza.
Pe fondul valului de solicitări, foarte multe dintre aceste petreceri s-au mutat și vinerea, atunci când oamenii au prins loc. Operatorul nu a modificat semnificativ oferta de prețuri, dar caută să îi sprijine pe clienți din ce în ce mai atenți la aceste detalii, având structuri de decor proprii, servicii de cofetărie și diverse parteneriate cimentate de-a lungul anilor de experiență cu furnizorii indispensabili pentru o nuntă sau un botez reușite.
Capitol – clienții mai săraci cheltuie mult, cei cu bani cheltuie chibzuit!
Mariana Rambela, managerul Complexului Capitol – un alt operator mare dedicat organizării de evenimente – nu a majorat prețurile în ultimii doi ani, dar o va face începând cu luna viitoare.
Noi nu am ridicat prețul deocamdată, practicăm tarifele din 2020. Somonul, de la 48 de lei, a ajuns la 123 de lei, deci va trebui să mă aliniez și eu prețurilor de pe piață. Deocamdată, în luna mai, vom rămâne la aceleași tarife.”, ne-a declarat Mariana Rambela, adăugând că un meniul la all-inclusive la Capitol a rămas la 200 de lei.
Deși piața nu mai este reglementată de restricții, anul acesta nu promite să fie mai spectaculos decât cei precedenți, cu tot cu pandemia care i-a marcat.
Nu am mai multe programări decât aveam înainte, chiar dacă am trecut prin pandemie și restricții. Față de anul trecut, problema o constituie prețul. Noi am făcut evenimente și în 2020 și în 2021, când am avut un an mai bun decât în 2019, ca cifră de afaceri. Toată lumea a fost dornică de petrecere, nu a fost deranjată de acel program până la ora 2:00. Nu pleca nimeni până la ora 1:30, stăteau până la tort, iar la 2:00 se retrăgeau toți.
Acum, de exemplu, când nu sunt restricții, oamenii pleacă de la ora 00:00, nu mai stau nici la friptură, nici la tort. Rămân cam 50% după ora respectivă, iar după ora 2:00, și mai puțini. Înainte, când omul știa că vine la nuntă de la ora 17:00 și 1:30, stătea cap-coadă. Poate unde restricțiile impuse îi făcea să prețuiască altfel timpul. Azi, rar se mai stă după 2:00 noaptea.
Problema cea mai mare însă o constituie numărul de invitați, din ce în ce mai mic. La ultimul botez, spre exemplu, din 40 de persoane așteptate au venit doar 27.”, ne povestește managerul de la Capitol
O altă problemă majoră o constituie creșterea tarifelor la celelalte servicii conexe meniului: muzica și serviciile foto-video. Mariana Rambela susține că mulți se aventurează să se întindă mai mult decât le permite plapuma, cei mai risipitori fiind, paradoxal, cei cu posibilități mai modeste.
La meniu se adaugă și muzica pentru fiecare persoană, și fotograful pentru fiecare persoană… Trebuie să-ți faci calculul să nu-ți depășească 700 de lei, pentru ca, dacă primești 1000 de lei, să-ți rămână și ție ceva. Ca o paranteză, dacă pui 350 de lei meniul, înseamnă 700 de lei de familie. Cel puțin 200 lei costă muzica și 100 lei fotograful.
Dacă primesc 1000 de lei car de nuntă, tinerii nu rămân cu nimic. Dacă primesc 800 de lei, atunci trebuie să vină și cu bani de acasă. Calculele trebuie făcute bine, pentru că muzica este destul de scumpă.
O formație este de la 3.000 de euro în sus și nu înțeleg de ce. În fond stă 6-7 ore. I-am întrebat de ce solicită așa de mult și mi-au răspuns… Pentru că merge! Nu știu de ce nu se orientează lumea către DJ, pentru că formațiile fac playback în majoritatea timpului. Cântă live 10 melodii, să nu răgușească! Serviciile foto sunt și ele de la 30-40 de milioane în sus. Practic, meniul se dublează cu muzica și fotograful. Pe lângă asta, lumea vrea candy-bar, cabină foto… Toate astea costă.
Am constatat că, în general, cei cu bani nu cheltuiesc la fel ca cei care nu au mare lucru. Sunt mult mai atenți și achiziționează mai puține servicii. Tot cel mai sărac le vrea pe toate! Vin cu muzică de 4000 de euro cei care sunt cu posibilități mai mici, iar cei care sunt cu posibilități mari, își iau muzică de 2.000 de euro.”, ne-a mai declarat managerul Complexului Capitol.
Castel – lumea s-a dezobișnuit să facă nunți mari
Nici la Restaurantul Castel lucrurile nu stau cu mult diferit. Managerul Gabriela Roșu a ridicat prețurile la media practicată în industria evenimentelor, dar acestea nu amortizează nici pe departe celelalte costurile generate de scumpirea alimentelor și a energiei.
Din observațiile mele personale, pot să spun că lumea s-a dezobișnuit să facă nunți mari. Se aleargă după prețuri cât mai mici, sunt foarte reticenți la prețurile actuale care oricum sunt neproporționale cu creșterea prețurilor la materia primă și utilități. Rata de profitabilitate e mult mai scăzută.
Prețurile s-au majorat undeva la 10%/meniu mai peste tot. Un all-inclusive la nuntă costă undeva între 230-250 de lei, depinde ce se dorește. Un restaurant poate prepara variante foarte multe de meniuri, cu materii prime la prețuri foarte diferite. Numai dacă vrei un pește proaspăt în locul unui congelat se schimbă prețul. Nu mai spun dacă te muți de la șalău la doradă.”, ne-a declarat Gabriela Roșu.
Potrivit acesteia, după pandemie, nu a resimțit un boom al evenimentelor, existând doar date pe care există solicitări mai multe.
Nu aș putea spune că lumea se înghesuie pentru a programa o nuntă sau un botez. Sunt date pe care există înghesuială, dar după pandemie a venit criza, iar acum avem război, ceea ce este mult mai rău. Oamenii vor prețuri cât mai mici, motiv pentru care au loc negocieri din ce în ce mai… agresive.”, a conchis managerul Restaurantului Castel.
Sursa Media: Amos Photography
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Primul aqua park din Argeș va fi la Mioveni!