Țuica de Coșești – o băutură aromată, cu multe „grade”, devenită brand al Argeșului

de | 01.08.2023 11:00 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Nu puține sunt localitățile argeșene recunoscute pentru produsele locale, unele devenite branduri naționale. La Coșești, comună aflată la 25 de km de municipiul Pitești, în partea centrală a județului, țuica a devenit o băutură apreciată și căutată, nu doar în Argeș, ci și în țară. Astfel, de-a lungul anilor, numele localității a devenit sinonim cu produsul, tradiție printre cei care îl fabrică de generații, printr-un proces natural, cu materie primă din gospodării.

Producția de țuică a fost favorizată la Coșești de livezile numeroase cu pomi fructiferi, în speciale cele cu pruni. La început, prunele se opăreau și se uscau, însă treptat ele au devenit materie primă pentru producerea alcoolului, o sursă însemnată de venit pentru familiile din zonă.

Derulând firul istoric al comunei, în anul 1838, în satul Jupânești, erau 8646 de pruni şi doar 51 meri, peri, nuci şi cireşi şi 3 duzi. În anul 1900, recolta de prune a fost de 150.000 kg, iar înainte de această dată în localitate funcționau circa 30 de cazane simple. În timpul ocupației germane, numărul lor a scăzut la jumătate. Unii gospodari au amplasat povernele pe malul apei, pentru a grăbi procesul de răcire, în anul 1846 în Jupânești existând 8 instalații unde se producea țuică. După anul 1900, numărul acesta ajunsese la 21. Și astăzi țuica este produsă după metode tradiționale, în cazane de calitate, sub care arde focul molcom, din fructe netratate cu îngrășăminte chimice.

Festivalul Țuicii – eveniment de promovare a produselor tradiționale din zonă

Vestita țuică de Coșești, despre care cunoscătorii spun că este o băutură aromată, dulce și cu multe „grade”, a dat naștere unui eveniment, care a ajuns să fie cunoscut și la nivel național. Din anul 2002, pe Valea Păcurarului, se organizează Festivalul Țuicii, unde zeci de producători își expun produsul atât de apreciat.

festivalul tuicii la cosesti - Țuica de Coșești – o băutură aromată, cu multe „grade”, devenită brand al Argeșului

La serbarea câmpenească, organizată la începutul toamnei, ajung invitați din toată țara, iar cei prezenți se pot bucura, într-un cadru pitoresc, de produse tradiționale și spectacole de folclor. Evenimentul are ca scop promovarea țuicii ca băutură națională românească, dar și a produselor din zonă. Tot aici, meșterii dogari și olari își expun creațiile, la fel de apreciate și recunoscute.

Anul trecut, Festivalul Țuicii a avut loc în perioada 10-11 septembrie, reunind artiști consacrați și provocând participanții la un concurs de degustare a cunoscutei licori. Anul acesta, evenimentul aflat la a XVII-a ediție se va desfășura tot în prima lună de toamnă, adică în septembrie.

Dogăritul – meștesug cu tradiție păstrat la Coșești

Pentru că țuica de calitate se păstrează în butoaie care accentuează în timp culoarea și aroma, la Coșești dogăritul este un meșteșug cu tradiție, păstrat din generație în generație. Deși dogarii nu mai sunt la tot pasul, cum se întâmpla pe vremuri, au mai rămas câțiva meșteri, și chiar tineri, care practică această activitate.

Fabricate în general din lemn de salcâm, dar și de stejar, butoaiele realizate la Coșești sunt vestite și rivalizează cu cele ale producătorilor din alte localități ale județului.

Dogăritul este meșteșug vechi de secole, iar tehnica a rămas în mare parte neschimbată. Doar mijloacele tehnice moderne au mai ușurat munca meșterilor. Doagele îmbinate perfect sunt încălzite deasupra unui foc, pe o vatră joasă și curbate, pentru a lua forma obiectului dorit. Lemnul este fixat cu cercuri solide de metal, iar butoiul este închis cu două capete rotunde.

În Coșești, o inovație în această meserie a adus-o un anume Iosif Hernest, originar din Austria sau Germania, care a lucrat mai întâi la fabrica de spirt de la Clucereasa și s-a stabilit în comună în jurul anului 1850. El folosea o unealtă anume pentru a realiza șănțulețul făcut la capetele din interior ale doagelor, în care se fixează capacul, și a înlocuit cercul de curpen și alun, cu cercul de fier, mult mai rezistent.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Coșești