Tutunul produce cei mai mulți bani la bugetul de stat al României!

de | 14.04.2022 09:16 | După subiect, Lifestyle, Național, Știri

Surprinzător sau nu, tutunul produce cei mai mulți bani la bugetul de stat al României. În 2021, BAT a fost cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu o sumă totală de aproximativ 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub formă de taxe și accize. Astfel, s-a înregistrat o creștere a contribuțiilor de 10% față de anul 2020.

BAT este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole procesate în țara noastră. Peste 60% din producția de la fabrica din Ploiești (țigarete și consumabile din tutun pentru glo) este exportată pe piața externă.

5,6 milioane de români sunt fumători

În ceea ce privește situația fumătorilor din România, 5,6 mil. de cetățeni cu vârsta de peste 15 ani fumează, se arată într-un studiu publicat în 2019 de Ministerul Sănătății și realizat prin Institutul Național de Sănătate Publică, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC, SUA). Potrivit sursei citate, trei sferturi dintre fumători își aprind prima țigară în primele 30 de minute de la trezire.

tigari - Tutunul produce cei mai mulți bani la bugetul de stat al României!

Per total, 30,2% (5,6 milioane, 39,2% dintre bărbaţi şi 21,5% dintre femei) de adulţi au fumat tutun în mod curent. O treime din fumătorii români (33,5%) au fost adulţi tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani. Cinci milioane de adulţi s-au declarat fumători curenţi zilnic (3,2 milioane de bărbaţi şi 1,8 milioane de femei). Dintre fumătorii curenţi zilnic, 71,5% fumează în primele 30 de minute de la trezire. Vârsta medie de iniţiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenţi zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaţilor şi 18,3 ani în rândul femeilor)”, se arată în studiu.

30% dintre adulți, adică aproximativ 5,5 milioane, se încadrează în categoria fumătorilor curenți de țigări (39,5% dintre bărbaţi şi 21,2% dintre femei). În medie, bărbații consumă 16,5 țigări pe zi, iar femeile 13,7. Studiul mai arată că mai mult de patru din zece români cu vârsta de cel puțin 15 ani au fumat 20 sau mai multe țigări pe zi.

Românii preferă să fumeze și alte produse din tutun. Astfel, 2,2 % au ales țigaretele rulate manual, 0,9% preferă narghileaua și 1,1% alte produse din tutun ce sunt fumate. Per total, 2,3% 2,3% din adulţii din zonele urbane şi 1,9% din zonele rurale au fumat ţigări rulate manual, 1,1% în mediul urban şi 0,8% în rural au fumat narghilea; 1,5% în zonele urbane şi 0,5% în zonele rurale au fumat alte produse din tutun destinate fumatului.

Mulți dintre români au ales, în ultimii ani, țigările electronice. Conform studiului, 76,5% dintre adulți cu vârsta de peste 15 ani au auzit de țigări electronice, 11,3% au încercat măcar o dată să le utilizeze, iar 3,4 % au fost consumatori curenți. Vârsta medie a celor care au fumat măcar o dată țigări electronice este de 31 de ani. Cei care utilizează aceste produse și-au motivat alegerea spunând că „Pot fi consumate în momentele şi în locurile în care fumatul de tutun nu este permis” (63,9%), sau vreau “Să renunţ la fumat” (59,3%).

tigari electronice - Tutunul produce cei mai mulți bani la bugetul de stat al României!

În privința renunțării la fumat, majoritatea românilor au avut o tentativă de renunțare.

Majoritatea respondenţilor care avut o tentativă de renunţare la fumat (65,9%) au declarat că au făcut acest lucru fără ajutor, în timp ce 6,8% au folosit terapia de substituţie nicotinică, 5% medicaţie pe bază de reţetă, 3% consiliere, 15,1% ţigări electronice şi 10,4% produse cu tutun încălzit”, se arată în studiu.

Cum să îți cureți plămânii ușor? Sfaturi pentru cei 5,6 milioane de români fumători

Fumătorii înrăiți ar fi bine să știe că există câteva modalități prin care își pot ajuta organismul să curețe plămânii de factorii nocivi. Aceste sfaturi pot fi urmate atât de fumători, cât și de cei care nu fumează, dar stau frecvent în medii cu praf și fum.

Potrivit site-ului Viață și Sănătate, cu două zile înainte de începerea tratamentului, este indicat să fie oprit consumul de lactate. De asemenea, cu o seară înainte de începerea regimului, trebuie consumat ceai de sunătoare, care ajută la eliminarea toxinelor din intestine.

Tratamentul specialiștilor Viață și Sănătate:

1. Înainte de micul-dejun, bea 300 ml de apă în care să fie stors sucul de la două lămâi.
2. În timpul prânzului, consumă 300 de ml de suc de grapefuit sau ananas. Acestea conțin antioxidanți extrem de benefici pentru sănătatea plămânilor.
3. După amiaza, bea 300 ml de suc proaspăt de morcovi, care va contribui la îmbunătățirea alcalinității din sânge.
4. Înainte de cină, consumă 300 de ml de suc bogat în potasiu. Acesta este foarte important în curățarea plămânilor.

Sucul bogat în potasiu poate fi obținut din 300 de grame de păstârnac, 200 de grame de măcriș și 300 de grame de castraveți.

De asemenea, pe lângă consumul sucurilor, pe parcursul celor trei zile, specialiștii recomandă să faceți mișcare și să dormiți suficient.

Foto: descopera.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Sănătății | Ploiești

Ultimele articole