Ucraina, dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora, la schimb cu rămăşiţele unor eroi naționali

de | 20.10.2023 10:50 | Național, Lifestyle

  • Veste bună pentru Biserica Ortodoxă! Ucraina este dispusă se ofere României moaștele sfintei Teodora!

Sfânta Teodora de Sihla revine acasă după mai bine de trei decenii de negocieri. Informația a fost anunțată printr-o declarație comună, emisă în urma ședinței guvernelor Ucrainei și României, derulată miercuri, 19 octombrie la Kiev, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Cei doi premieri au remarcat „importanța lucrărilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România”.

Ucrainienii sunt dispuși să ofere românilor moaștele sfintei Teodora la schimbul rămășițelor unor eroi naționali, potrivit basilica.ro.

Din informații aflăm că în schimbul moaștelor sfintei Teodora s ar putea ar putea fi oferite la schimb moaștele lui Ivan Mazepa  și Pylyp Orlyk.

Dacă vă întrebați cine sunt cei doi, aflați că Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina eroul național opozant al rușilor considerat părintele ideii de Independență a ucrainienilor. Acesta a fost îngropat la Galați în biserica Sfântul Gheorghe însă mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în anul 1962.

Cel de al doilea estePylyp Orlyk, un fost cazac de legendă, membru al cancelariei militare generale, hatmanul lui Ivan Mazepa. Acesta a decedat  la Iași în anul 1742.

Sfânta Teodora de la Sihla este sărbătorită în fiecare an pe 7 august aceasta fiind prima româncă trecută în rândul sfinților.

Teodora de la Sihla a trăit în perioada domnitorului Vasile Lupu, a fost fiica armașului cetății Neamț Ștefan Joldea – boier cu rang de comis. Căsătorită contra voinței sale și nevând copii, acesta și șoțul ei hotărăsc împreună să se călugărească, el retrăgându-se la Mănăstirea Poiana Mărului și ea – la vârsta de aproape 30 de ani – la Vărzărești, potrivit Wikipedia.

Aceasta a mai locuit aproximativ un deceniu în Munții Buzăului apoi în Munții Neamțului la schitul Sihăstria. Cu îndrumarea starețului de aici și cu binecuvântarea egumenului schitului, a urcat munții pentru a sihăstri în pustia Sihlei.

După moartea sa, trupul a rămas o perioadă în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie, fiind înmormântată prin anii 1828-1834. De precizat că în timpul ocupației rusești a Principatelor Române aceasta a fost dusă la Lavra Pecerska din Kiev..

 

Foto: Doxologia

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Elevii unei școli din Râșnov au avut parte de o vizită specială. Un cerb și-a făcut apariția în timpul orelor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: