Atenție! Plățile cash vor fi limitate, începând cu 11 noiembrie

de | 01.11.2023 09:44 | Național, Economic

Din această lună, se schimbă regulile în România atunci când vine vorba despre plata cash! Guvernul a impus noi plafoane pentru populaţie şi firme.

Totul va intra oficial în vigoare în data de 11 noiembrie 2023., iar cei care nu respectă noile plafoane riscă amenzi usturătoare, potrivit avocat.net.ro

Ce prevede noua legislație în domeniul plăților cash

Principalele modificări privind plăți/încasări cash au fost prezentate de Radu Georgescu, specialist în fiscalitate&contabilitate, iar acestea sunt:

  •  Plăți și încasări cash între persoane fizice și companii

Se pot face încasări și plăți între o persoana juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, pentru livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări.

Plafonul este diminuat astfel de la 10.000 lei la 5.000 lei. Dacă se depășește plafonul de 5.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul.

Facturile care depășesc 5.000 lei se pot plăti numerar în limita a 5.000 lei iar diferența peste plafon se poate plăti numai prin bancă, dar acest plafon nu se aplică și pentru plata salariilor.

  • Plăți și încasări cash între 2 persoane juridice

Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică, față de 5.000 lei cât era până acum.

Depășirea plafonului de 1.000 de lei, implică o amendă de 25% pentru ce depășește suma.

Magazinele cash & carry pot încasa cash în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană juridică.

Se pot face plăți cash către un angajat, pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Plafonul anterior era de 5.000 de lei. Nu se va aplica pentru plățile diurnei sau cheltuieli aferente deplasărilor, precum cazarea sau transportul.

  • Plăți și încasări cash între 2 persoane fizice

Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei / tranzacție. Plafonul era până acum de 50.000 lei.

Dacă se depășește plafonul de 10.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul.

  • Soldul la Registrul de Casa

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.

– Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Amenzi pentru cei care nu respectă prevederilor legate de plata în numerar

Noua legislaţie impusă de Guvernul României prevede şi amenzi usturătoare în cazul în care nu se respectă aceste plafoane impuse.

Pentru nerespectarea regulilor referitoare la tranzacțiile în numerar, amenda aplicată este de 25% din suma care depășește plafonul de plată/încasare sau soldul de casă.

În cazul sumelor găsite în casierie, care depăşesc 50.000 de lei, se va impune o amendă de 25% din suma găsită care depăşeşte plafonul.

sursă foto spynews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tânăr din Prahova – descoperit cu cannabis, extasy, ciuperci halucinogene, hașis și cocaină!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României | Prahova

Ultimele articole