Util. Concediul de creștere este recunoscut ca vechime în muncă

de | 27.03.2023 20:33 | Lifestyle, Național, Știri

Informații utile pentru părinți: perioada concediului de creștere a copilului este recunoscută ca vechime în muncă. Totodată, vechime în muncă sunt considerate și alte tipuri de concedii la care au dreptul părinții, inclusiv cei care adoptă copii.

Astfel, persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară, iar conform OUG nr. 111/2010, aceste persoane, au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca ”vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”. Totodată, potrivit avocatnet.ro, concediul de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca vechime în muncă. Referitor la concediul de acomodare, acordat adoptatorilor, e recunoscut drept concediu de creștere. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005, este de asemenea recunoscut ca vechime în muncă.

Foto descriptiv. Sursă foto: Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-au pus în vânzare biletele pentru meciul de baschet dintre FC Argeș și CSO Voluntari!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Digi

Ultimele articole