Legenda Sfântului Valentin și curiozități despre Ziua Îndrăgostiților

de | 14.02.2024 09:51 | Național, Lifestyle

Ziua Îndrăgostiților, numită, de asemenea, Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită anual pe 14 februarie.

ziua indragostitilor Love

Foto: unsplash.com

În această zi îndrăgostiţii din întreaga lume îşi oferă cadouri şi îşi fac declaraţii de dragoste.
Deși este o sărbătoare occidentală, aceasta a devenit treptat apreciată și de români.

Potrivit Wikipeia, legenda Sfântului Valentin spune că acesta a trăit în vremea împăratului Claudiu al II-lea, un luptător îndârjit  care își dorea o armată puternică. Văzând că majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă, preferând  să stea acasă cu soțiile și copiii lor, acesta a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul a gândit că această lege îi va determina pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.Valentin, care pe vremea aceea era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat dor de Dumnezeu, iar împăratul Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. Așadar, Valentin nu a ținut cont de ceea ce a spus împăratul și în secret  a căsătorit multe cupluri de îndrăgostiți.

Din păcate, Claudiu l-a găsit într-un final pe Velntin și l-a arestat. Împăratul l-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman dar în momentul în care acesta a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Valentin a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-ar fi semnat cu mesajul „Adu-ți aminte de Valentin al tău.

ziua indragostitilor inimi

Foto: unsplash.com

Iată câteva curiozități legate de Ziua îndrăgostiților sau Valentine’s Day:
  • Ziua îndrăgostiților a început în Roma Antică, sub forma unui festival păgân al fertilității, numit Lupercalia care includea sacrificarea animalelor și biciuirea femeilor cu piele de animale, până femeile sângerau. Asta reprezenta fertilitatea femeilor.
  • Ziua de 14 februarie a devenit oficial sărbătoarea iubirii în anii 1300. Era sărbătorită la mijlocul lunii februarie, deoarece mulți oameni considerau că sezonul de împerechere al păsărilor începea la 14 februarie
  • Primele cadouri de Valentine’s Day au fost trimise în secolul al XV-lea.
  • Oamenii au început să facă schimb de bilețele și scrisori începând cu secolul al XVII-lea
  • În anii 1840 au început să existe felicitări de Valentine’s Day produse în masă.
  • Aproximativ 1.000 de scrisori sunt primite de municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta în data de 14 februarie
ziua indragostitilor flori

Foto: unsplash.com

  • În fiecare an de Ziua îndrăgostiților sunt cumpărați peste 50 de milioane de trandafiri
  • Cel mai popular cadou de Ziua îndrăgostiților îl reprezintă florile, urmate de ciocolată și de bijuterii.
  • Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a apărut în 1868
  • Necco Sweethearts – inimile cu mesaj – au fost inventate în abul 1866
  • Luna februarie este a doua cea mai populară lună pentru logodnă sau căsătorie, după luna decembrie.
Foto: unsplash.com

Citiți, de asemenea, peanchetaonline.ro:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Roma | Roman

Ultimele articole