AFACERILE ARGEŞULUI în 2023. Patru companii farmaceutice din Argeş – vânzări de 1,8 miliarde de euro

de | 05.07.2024 19:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

2023 este anul în care argeşenii au reînceput să cumpere mai multe maşini noi, dealerii auto consemnând cifre-record în bilanţul anual. De asemenea, cele mai importante afaceri din sfera comerţului, cu vânzări ameţitoare, sunt cele din industria pharma, argeşenii continuând să cumpere medicamente fără limite. Dovadă – a doua cea mai mare companie din judeţ este, de altfel, o companie de distribuţie a medicamentelor. Pe de altă parte, au scăzut vânzările de materiale de construcţii, dar şi de bijuterii de lux – domenii în care Argeşul are câteva din firmele importante la nivel naţional.

► Comerţul cu medicamente sparge topurile în vânzări

Comerţul cu medicamente rămâne pe primul loc în topul celor mai profitabile afaceri din retail. Patru companii din cele şase companii care fac parte din grupul Catena, controlat de Anca Vlad, îşi au sediul în Argeş – Fildas Trading, Catena Hygeia, Farmaceutica Argeşfarm şi Vileus Med Com SRL – şi au avut în 2023 o cifră cumulată de afaceri de circa 9 miliarde de lei (peste 1,7 miliarde euro).

Cel mai important business pharma din Argeş, Fildas Trading, companie cu 1660 de angajaţi, a fost la un pas să atingă pragul de 7 miliarde lei ca cifră de afaceri, cu 16,8% mai mult decât în 2022, în vreme ce profitul companiei a crescut de la 247 la 320 milioane lei (+29,4%).

A doua firmă din grupul Catena-Fildas a trecut pragul afacerilor anuale de un miliard de lei. Catena Hygeia a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri record, de 1.025 miliarde de lei, asta după ce în în 2022 cifra de afaceri a fost de aproape 920 de milioane de lei. S-a înregistrat astfel o cifră de afaceri cu aproape 105 de milioane de lei în plus în 2023 față de anul precedent. Procentual, creșterea a fost de 11,5%. De asemenea, şi profitul Catena Hygeia a crescut semnificativ, de la 39 milioane lei, la peste 47 milioane lei (+21,5%).

Farmaceutica Argeş a bifat o cifră de afaceri de 772 milioane lei, în creştere cu 19,3 procente faţă de anul anterior, şi un profit de 42 milioane lei, faţă de 32,4 milioane în 2022 (+30%). Cea de-a patra companie argeşeană din grupul Catena, Vileus Med Com SRL, a raportat afaceri de 260 milioane lei în 2023 (+12,6%) şi un profit net de peste 16 milioane lei (+19,2%).

Catena-Fildas este cel mai mare grup farmaceutic cu investitori locali. Holdingul cuprinde 900 de farmacii Catena și 15 depozite de medicamente Fildas la nivel național. Peste 8.100 de oameni lucrează în total în grupul farmaceutic.

► Teilor a vândut bijuterii din aur şi diamante de 50 milioane de euro

florin enache Teilor

Florin Enache, fondator Teilor. Sursa foto: youtube Forbes Romania

Teilor este a doua cea mai mare companie din România specializată în comerţul cu bijuterii, cu o cotă de piaţă de circa 16 procente, care deține cel mai mare lanț de bijuterii de lux din România și operează direct, prin subsidiarele sale din România și internațional, 71 de magazine fizice și 5 magazine online.

În 2023, cifra de afaceri netă a Teilor la nivel individual (reprezentând doar activitatea din România), a ajuns la 265,6 milioane de lei, o scădere de 3% comparativ cu 2022, când a fost înregistrată o cifră de afaceri de 274,7 milioane de lei. Potrivit raportului anual al companiei controlate de Florin Enache, scăderea din 2023 a fost generată, în principal, de reducerea vânzărilor de lingouri de aur pentru investiții, dar și de contextul general inflaționist, în care cererea pentru bijuterii a scăzut având în vedere prețurile ridicate. Cu toate acestea, compania a anticipat această schimbare și s-a pregătit în consecință, prin aplicarea unor măsuri stricte de control al costurilor, care au contribuit la creșterea profitului net în anul 2023.

La nivelul vânzărilor, cea mai mare pondere a fost generată de bijuteriile cu diamante, care s-au ridicat la 154,2 milioane de lei, o scădere de 6% comparativ cu anul precedent, urmate de bijuteriile din aur, care au generat vânzări de 91,6 milioane de lei, o creștere de 29%.

Pentru Teilor, anul 2023 a însemnat și deschiderea primului magazin al noului brand DAAR, un concept nou, fresh și adresat tuturor categoriilor de clienți cu bijuterii fashionable. Produsele care fac parte din portofoliul DAAR utilizează diamante create în laborator, precum și metale prețioase reciclate, astfel încât să limiteze impactul asupra mediului.

► Vânzările materialelor de construcţii au scăzut

Pe segmentul vânzării de materiale de construcţii, se constată o scădere la aproape toţi furnizorii. Şi asta pentru că investiţiile în locuinţe noi au stagnat în ultima perioadă, pe fondul scăderii volumului construcţiilor rezidenţiale. Aşa se face că cel mai important vânzător de materiale de construcţii din judeţ, Cipcos Mar Complex, a raportat în 2023 o cifră de afaceri mai mică decât cu un am înainte – 193 milioane lei, cu 6 milioane mai puţin. Şi profitul net a fost mai mic anul trecut, ajungând la 17,5 milioane lei, după ce în 2022 fusese de peste 21 milioane lei.

O situaţie similară figurează şi în dreptul companiei Alvvimar, care a vândut anul trecut materiale de construcţii de sub 60 milioane lei, în condiţiile în care în anul anterior depăşea 61,3 milioane lei.

Dintre firmele de top de pe piaţa comerţului cu materiale de construcţii, singura în creştere a fost Clemans, a omului de afaceri Florente Cleianu, care se apropie de 100 milioane lei, faţă de 88 milioane în 2022.

Top 10 dealeri auto

top dealeri auto arges 2023

Cifră de afaceri record pentru Euro Tehno Grup

Piața mașinilor noi este în creștere ușoară în ultimii 4 ani, dar încă nu a depășit numărul de înmatriculări din 2019. În 2023, volumul de mașini noi înmatriculate a depășit 140.000 de unități (142.488), reprezentând o creștere de 10% față de 2022. Dacia rămâne cea mai vândută marcă din România și în 2023, urmată de Renault, Toyota, Volkswagen, Skoda și Ford.

Această tendință de creștere s-a reflectat și în evoluția celor mai importante firme din Argeș care se ocupă cu comerțul cu autoturisme. În topul dealerilor auto din Argeș rămâne Euro Tehno Grup, firma controlată de Ion și Costin Bălângă. Compania care vinde în județul nostru automobile Volkswagen, Audi și SEAT a atins o cifră de afaceri record, de aproape 225 milioane lei, cu mult chiar și peste nivelul de dinaintea pandemiei, când ajungea la 177,6 milioane lei. Față de anul 2022, creșterea este de peste 50%, profitul fiind aproape dublu – 11,8 milioane lei față de doar 6,5 milioane lei.

Un salt important a înregistrat și Next Automobile, distribuitor al mărcii Toyota în Argeș, care raportează, de asemenea, o cifră de afaceri record. Astfel, compania manageriată de omul de afaceri Tibi Breazu a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 73 milioane lei, față de doar 48,2 milioane lei anul trecut, ceea ce a adus o creștere a businessului de 51,6% și o dublare a profitului net, de la 1,6 la peste 3,3 milioane lei.

O creștere importantă figurează și în dreptul companiei Delta Plus Trading, dealer autorizat Dacia, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 72,5 milioane lei, faţă de doar 60 milioane în anul anterior (+21%). Pe de altă parte, însă, profitul companiei a scăzut faţă de 2022, când atingea cifra record de 8,5 milioane lei, comparativ cu 2023 când a revenit în nota generală, ajungând la 3,8 milioane lei. Dacia rămâne în topul preferinţelor argeşenilor, patru companii din Top 10 dealeri auto din judeţul nostru având în ofertele de vânzare autoturisme fabricate pe platforma de la Mioveni.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEŞULUI în 2023. Dolo Trans Olimp – a patra cea mai mare companie de transport din ţară

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole