Mai trece sau nu România, în 2024, la ora de vară?
Deși Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, nici până în acest moment România nu a luat o decizie în acest sens.
Prin urmare, în ultimul weekend din luna martie, românii vor trebui să dea ceasul înainte. Adică, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar această schimbare se menține până în ultima duminică a lunii octombrie.
Astfel, 31 martie va fi ziua cea mai scurtă a anului, având, teoretic, 23 de ore. Prin urmare, vom dormi mai puțin.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Această schimbare poate afecta mulți oameni. Unii pot resimți oboseală, alții irascibilitate, cert este că se produc anumite schimbări în organism .
Schimbarea bruscă a orei ne poate perturba ritmul intern al somnului și al trezirii, ceea ce poate duce la oboseală, dificultăți de concentrare și probleme de memorie.
Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Alertă alimentară! Produs retras de la vânzare din magazinele Lidl