Dacă salariații români beneficiază în prezent de 15 zile libere de sărbătoare legale, nelucrătoare, de acum înainte se vor bucura suplimentar de încă 2 zile libere, conform legislației în vigoare.
De anul viitor, românii nu vor mai lucra de Bobotează și Sfântul Ion, 6 și 7 ianuarie, relatează antena3.ro.
Totodată, trebuie să știți că nu mai puţin de 7 din cele 17 libere din 2024 pică însă la final de săptămână. Mai mult decât atât, Guvernul însă ar mai putea acorda până la 3 zile libere, pentru a crea punți cu weekendurile.
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în prezent sunt:
– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– 15 August – Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
Potrivit Codului Muncii angajații beneficiază, de asemenea, de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele
religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă legea
Angajatorul este obligat să acorde zilele libere legale salariaților, cu excepția celor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică,
precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Angajații care nu pot beneficia de aceste zile libere sunt recompensați pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală cu un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Cu privire la nerespectarea acestor reguli de acordare a zilelor libere, ITM Argeș atrage atenția angajatorilor, având în vedere că se apropie minivacanța de patru zile din luna august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului:
În acest sens, ITM Argeș atrage atenţia angajatorilor cu privire la respectarea acestor dispoziţii legale, cu atât mai mult cu cât încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.” transmit reprezentanții ITM ARGEȘ,
foto zile-libere.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Atenţionare de călătorie în Lituania! Restricții de circulație și controale la frontieră