Atenţionare de călătorie în Lituania! Restricții de circulație și controale la frontieră

de | 08.07.2023 23:51 | Știri, Eveniment, Național

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau vor să călătorească în Lituania, prin care îi informează că se reintroduc controalele la frontieră, în perioada 7 iulie 2023, ora 8:00 – 13 iulie 2023, ora 8:00.

Potrivit MAE,  acestea vor include puncte de control la frontierele Lituaniei cu Letonia și Polonia, dar și în aeroporturi și porturi maritime pentru călătoriile interne în spațiul Schengen. În funcție de situație, verificările vor fi efectuate în mod aleatoriu în orice moment al zilei, pe baza unei analize de risc.

În acest context, autoritățile lituaniene au impus și o serie de restricții, astfel:

  • spațiul aerian de deasupra capitalei va fi închis între 11 iulie 2023, ora 12:00 până în 12 iulie, ora 14:00 și nu vor fi posibile decolări sau aterizări pe aeroportul din Vilnius; celelalte zboruri din aeroporturile lituaniene nu vor fi afectate;
  • în intervalul 10 iulie 2023, ora 8:00 și 12 iulie 2023, ora 23:59, se vor aplica restricții de circulație ce vor acoperi centrul vechi, anumite zone din zona Naujamiestis, precum și zonele din jurul centrului de expoziții LITEXPO. Circulația auto va fi restricționată pe bulevardul Gedimino, străzile Upes (până la intersecția cu Algimanto Nasvičio), Žveju, Rinktinės (până la intersecția cu Šeimyniškiu), Kalvariju (până la intersecția cu Konstitucijos) și în interiorul perimetrului format din străzile Tilto, Vienulijo, Jogailos, Pylimo, Daukūšos, Dvasios, Bokšto, Šimaitės, Maironio, Trispalves, Arsenalo și Vrublevskio;
  • în zonele restricționate va fi permisă doar deplasarea pe jos, acestea fiind închise pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv biciclete și trotinete electrice;
  • transportul public va fi gratuit, dar traseele care traversează centrul vor fi ajustate;
  • în zona din jurul Palatului Prezidențial va fi interzisă și circulația pietonală în data de 11 iulie, în intervalul orar 15:00 – 23:00.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon +370(5)2310552, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Totodată, cei care se confruntă cu o situație specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice: +37068573238.

Înaintea oricăror călătorii, MAE recomandă consultarea paginilor web http://vilnius.mae.rowww.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României la Vilnius (https://m.facebook.com/profile.php?id=100083355190383&_rdr) şi de asemenea, reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

foto descriptiv mycta.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O mare companie de telefonie renunță la cartelele PrePay

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Lituania | MAE