Trei zimbri au fost aduși în Argeș, din Germania și au ajuns în condiții sigure, după cum ne-a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare Argeș, Sorin Sorescu.
Noile exemplare vor fi găzduite, în primele 30 de zile, într-un țarc de carantină, sub supraveghere veterinară. După această perioadă vor fi mutați într-o zonă de aclimatizare pentru a se adapta condițiilor de mediu, a ști să se hrănească singuri și să se ferească de prădători și, ulterior, în libertate.
Animalele au fost aduse de către Fundația Conservation Carpathia, iar acțiunea de repopulare cu zimbrii a munților Argeșului face parte din proiectul LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme.
Zimbrii au dispărut din munții Făgăraș de 200 de ani. În februarie anul trecut au mai fost aduși doi zimbri, femele, care s-au alăturat celor 15 care se aflau deja în Făgăraș. La acel moment, DSVSA anunța că, pentru a se asigura o diversitate genetică sănătoasă au fost aduse animale din Parcul Natural Vânători Neamț, Valea Zimbrilor Vama Buzăului, cât și din rezervații din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) și Germania.
Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat de specialiștii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.”, mai informa DSVSA în februarie 2021.