Revoltător: Polistiren și fier mâncat de rugină, descoperite la podul prăbușit în Neamț

de | 11.06.2022 20:05 | După locație, După subiect, Eveniment, Național, Știri

Noi detalii ies la iveală cu privire la incidentul grav, care a avut loc zilele trecute, în județul Neamț, acolo unde podul peste râul Siret, între localitățile Sagna și Luțca, s-a prăbușit.

A fost deschisă o anchetă de către procurorii DNA care suspectează fapte de corupție.

Potrivit Antena 3, în structura de rezistență a podului se poate observa polistiren și fier foarte vechi, mâncat de rugină.

De asemenea, conform Libertatea, una dintre firmele care sunt implicate în construirea podului prăbușit, a fost condamnată de Curtea de Apel Bacău pentru extragere a agregatelor minerale fără autorizație.

Podul Luțca face parte dintr-un contract mare de reabilitare, modernizare sau consolidare de drumuri județene și poduri, în valoare de 264 de milioane de lei cu TVA, prin PNDL II. Contractul a fost semnat de președintele CJ, Ionel Arsene, și reprezentanții firmelor de construcții, în urmă cu 3 ani. 8 companii se aflau în componența asocierii care a câștigat contractul uriaș: Aqua Parc SRL- lider de asociere, iar alte 7 firme ca asociate- Mavgo Holding, Danlin XXL, Darcons, Trust CCDP, Hydrostroy AD, Alido Proiect și Rutier Consult SRL.

Ministrul Transportului, Cătălin Drulă, a specificat că firmele care s-au ocupat de reabilitarea podului sunt Aqua Parc și Mavgo Holding. Totodată, sursele TVR, susțin că mai există încă o companie care s-a ocupat de reparații, și anume Darcons SRL.

Aceasta din urmă a fost condamnată în anul 2019 pentru extragere a agregatelor minerale fără autorizație, după ce angajații au fost surprinsși în timp ce furau pietriș cu autocamioanele din albia râului Moldova, iar astfel puneau în pericol siguranța conductei de gaze de înaltă presiune a Transgaz.

Firma Darcons a fost găsită vinovată și condamnată de Curtea de Apel Bacău să plătească 30.000 de lei amenzi penale.

darons

Foto Libertatea.ro

Potrivit G4Media, cel care deține firma Darcons, Romică Rotaru, este tatăl unui fost deputat PSD, Alexandru Rotaru. De asemenea, Romică Rotaru a fost consilier județean PSD.

Mai mult, compania Aqua Parc ar fi fost deținută de oamenii președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene.

Acest lucru este susținut de către presa locală din Neamț, care vorbește despre legăturile dintre cei din spatele firmei Aqua Parc- tatăl și fiul cu același nume, Gheorghe Vlasie și președintele CJ.

Și în spatele celei de-a treia firme ar fi tot Gheorghe Vlasie. Cu toate acestea, Mavgo Holding apare în acte ca fiind deținută de către un tânăr din Neamț, Gabi-Constantin Cojocaru, care însă, nu ar avea nicio putere de decizie.

Sursele G4Media spun că Vlasie ar fi un om de afaceri influent în Moldova, care ar fi implicat într-un dosar de constituire a unui grup infracțional.

Vezi pe Libertatea radiografia firmelor implicate în podul prăbușit. 

pod rupt6 - Revoltător: Polistiren și fier mâncat de rugină, descoperite la podul prăbușit în Neamț

Foto Monitorul Neamt

Aminim că incidentul grav, care se putea finaliza cu o adevărată tragedie a avut loc, joi, în Neamț, acolo unde un pod s-a prăbușit. Mai mult, în momentul respectiv se pare că două mașini se aflau în tranzit. Unul dintre șoferi a fost rănit.

Conducătorul auto a fost scos din autovehicul de către ceilalți participanți la trafic.

Joi, 9 iunie, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret ( DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt.

Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani”, a transmis ISU Neamț la momentul respectiv.

pod_rupt7

Foto Monitorul Neamt

Potrivit B1tv.ro, podul a fost inaugurat în urmă cu aproximativ 6 luni, ceea ce face ca situația să fie cu atât mai revoltătoare. Mai mult, presa locală scria la vremea respectivă că încă de atunci podul nu arăta foarte bine.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bacău | Constantin Cojocaru | Roman | Siret | Transgaz

Ultimele articole