Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, instituție aflată sub autoritatea Apelor Române anunță că debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere ajungând astăzi la 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).
De precizat că la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact pe 13 septembrie acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2200 mc/s.
Hidrologii de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării și reactualizării prognozelor hidrologice.
În ceea ce privește debitul Dunării la Budapesta acesta are astăzi o valoare de aproape 8000 mc/s fiind în scădere față de valorile maxime prognozate.
Imagini video puteți viziona AICI.
Se prognozează că Dunărea va atinge astăzi la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s și că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Aceasta va atinge valori de până la 9000 mc/s.
Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari”, adaugă Apele Române
Cei de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare.
La Budapesta autoritățile sunt în stare de alertă. Apelele au inundat mai multe zone ale orașului. Clădirea Parlamentului dar și unele case au fost inundate iar stațiile de metrou și drumurile aflate de-a lungul fluviului au fost închise,
Viktor Orban, premierul Ungariei a ieșit cu barca pe Dunăre, în Budapesta iar primarul Budapestei a făcut un apel la cetățeni să nu se apropie de malurile Dunării, să fie extrem de atenți, iar dacă aceștia observă infiltrații pe malurile Dunării să anunțe de urgență pentru a preveni o catastrofă.
Foto: captură video Facebook Apele Române
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro