DNA Piteşti va avea un nou sediu într-o fostă clădire a SRI din zona Podul Viilor.
După 15 ani în care a funcţionat într-un spaţiu închiriat, DNA Piteşti va avea în sfârşit propriul sediu. Compania Naţională de Investiţii pune la bătaie circa 3 milioane de euro, pentru a transforma o veche clădire ce a aparţinut SRI în sediul parchetului piteştean anticorupţie. Procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului care va executa lucrările aferente obiectivului „Extindere şi reparaţii capitale sediu ST DNA Piteşti” este în plină desfăşurare, însă, în ciuda bugetului generos, la licitaţie nu s-a prezentat decât un singur ofertant.
Imobilul unde va funcţiona parchetul piteştean anticorupţie se află la ieşirea din oraș, în zona Podul Viilor, la intersecţia dintre Calea Câmpulung şi DN 7, în apropiere de sediul Direcţiei Sanitar Veterinare.
Clădirea în care DNA Piteşti va funcţiona pe viitor a aparţinut SRI şi în prezent se află într-o stare avansată de degradare. După cum reiese din documentaţia proiectului, imobilul a fost transmis din administrarea Serviciului Român de Informații în administrarea Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Ministerului Public, prin hotărâre de guvern, încă din 2015.
Proprietatea constă într-un teren în suprafață de 2.602 mp, cu şase construcţii, cea mai mare având trei niveluri. Proiectul prevede extinderea suprafeţei construite şi redimensionarea la schemele actuale de personal ale unităţilor, viitorul sediu DNA urmând să aibă atât birouri, cât şi spaţii cu altă destinaţie, precum: camera IT-servere, cameră anchetă, cameră corpuri delicte, arhivă, spațiu de depozitare, garaje, cameră de recunoaștere în grup, cameră consultare dosar, bibliotecă-sală ședințe, cameră tablou electric general etc.
Studiul de fezabilitate al proiectului, întocmit pe vremea când DNA Piteşti funcţiona în echipă completă şi avea multe dosare în lucru, vorbeşte despre insuficienţa spaţiilor în actualul sediu, unde încăperile destinate arhivei erau improprii, astfel că o parte din dosare erau depozitate în birourile grefierilor și ale procurorilor, închirierea de noi spaţii fiind o soluţie temporară.
De asemenea, se precizează că „este afectată în mod grav activitatea de cercetare penală şi audiere a persoanelor prin faptul că aceasta nu se poate desfăşura în condiţii normale, fiind nevoie să fie programate audierile astfel încât să nu se suprapună cu alte activităţi din birourile respective, iar consecinţele imediate constau în întârzierea instrumentării dosarelor”.
3 milioane euro – o singură ofertă
Unica ofertă depusă până la termenul-limită a venit din partea unei asocieri de firme, al cărei lider este nimeni alta decât compania Zeus SA, care în trecut s-a aflat în vizorul procurorilor DNA Piteşti în două dintre cele mai răsunătoare dosare de care au zguduit judeţul: dosarul „Şcolilor” şi dosarul „Căteasca”.
La şapte ani distanţă de la respectivele probleme, Zeus SA – altfel luat, una dintre cele mai mari și puternice firme de construcții ale județului – este pe cale să pună mâna pe contractul de 3 milioane de euro pentru construirea noului sediu al Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În licitaţia organizată de CNI, Zeus SA s-a asociat cu alte trei companii – Argedava Construct, Casa David Center şi Arhitect Studio CN SRL. În prezent, procedura se află în etapa evaluării tehnice, în care se verifică dacă oferta depusă este conformă cu cerinţele caietului de sarcini.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: