12,5 milioane lei pentru Teatrul și Filarmonica din Pitești! În sfârșit, bani și pentru cultură!

de | 09.09.2022 19:05 | Lifestyle, Pitești, Știri

270 milioane lei au fost împărțite săptămâna trecută de către Ministerul Dezvoltării către 65 de teatre, opere și filarmonici din țară. Către Argeș au fost alocate 12.632.510 lei, beneficiari fiind Teatrul „Al. Davilaˮ și Filarmonica Pitești.

”Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituțiilor culturale de spectacole care nu primesc finanțare din bugetul național. Astfel, aceste instituții pot acoperi cheltuielile legate de asigurarea funcționării și pot derula investiții”, a declarat ministrul dezvoltării Cseke Atilla. Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici, după cum informează Ministerul Dezvoltării.

Teatrul „Alexandru Davila” a primit de la Ministerul Dezvoltării suma de 10.336.810 lei, ce va fi utilizată pentru cheltuieli de funcționare și dezvoltare.

Bughiu dan Tudor - 12,5 milioane lei pentru Teatrul și Filarmonica din Pitești! În sfârșit, bani și pentru cultură!

Adrian Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș, Dan Tudor, Manager Teatrul Al. Davila

Cea mai mare parte din acești bani va merge către Teatrul Așchiuță. Ne dorim să finalizăm în acest mandat proiectul pentru reabilitarea și modernizarea clădirii. Este un proiect complex, pentru că dincolo de sala de spectacole ne dorim și spații conexe, precum o cafenea, o cofetărie pentru micii spectatori și chiar amenajarea unor unități locative, dacă vom avea aviz de la ISU. Este un proiect la care ținem foarte mult!”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu.

Filarmonica investește în instrumente, dar și în diminuarea costurilor cu energia

gabi nita filarmonica e1662718609662 - 12,5 milioane lei pentru Teatrul și Filarmonica din Pitești! În sfârșit, bani și pentru cultură!

Către Filarmonica Pitești au fost virate 2.285.700 lei.

În zilele următoare vom împărți suma pe investiții, respectiv bunuri și servicii. Important este să continuăm investițiile în instrumente, acolo unde mai este nevoie, în sistemul de sunet, dar și în sistemul de iluminat, unul eco, poate și în panouri solare. Important este ca prin noile investiții să reducem cheltuielile viitoare, mai ales că facturile de utilități sunt tot mai mari. Restul de bani va merge la bunuri și servicii, pentru a putea organiza evenimente de calitate în perioada septembrie-decembrie! Deja avem în program concerte ce aduc pe scenă trupele Proconsul, respectiv Direcția 5, evenimente în premieră în Pitești.”, ne-a declarat managerul Filarmonicii Pitești, Gabriel Niță. Acesta a adăugat că mai așteaptă o repartizare din partea Ministerului Dezvoltării, când se preconizează o sumă și mai mare. ”Îmi doresc să finalizăm partea de investiții, iar la următoarele alocări, dacă va fi posibil, să folosim banii la salarii, să reducem din efortul administrației locale ca buget!”.

Și anul trecut a beneficiat de o alocare bugetară de acest gen, sumele fiind folosite în special pentru dotarea orchestrei Filarmonicii Pitești.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Bughiu | Argeș | Filarmonica Pitești | Ministerul Dezvoltării | Pitești | Proconsul