23 august. Memorialul Închisoarea Pitești deschide o expoziție internațională

de | 21.08.2023 11:59 | Pitești, Cultură

Pe 23 august, de Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, Memorialul Închisoarea Pitești deschide o expoziție internațională despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial – „Secolul Martirilor”. Potrivit informării celor din administrația locală din Pitești intrarea la eveniment este liberă.

Expoziția „Secolul Martirilor” prezintă biografiile a 27 de martiri din toată lumea care au suferit în urma persecuțiilor regimurilor totalitare. Expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Porțile Memorialului se deschid publicului larg de la ora 18:30 cu o discuție despre martiriu, dictatură și detenție politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deținut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), iar discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești. Seara va continua cu deschiderea expoziției în interiorul Memorialului Închisoarea Pitești. Andrei Bălan (sculptor și muzician) va acompania momentul cu un soundscape (chitară și electronice) creat special pentru acest eveniment. ”Istoria secolului al XX-lea a fost marcată de ascensiunea ideologiilor și regimurilor totalitare. Comunismul, fascismul și nazismul au adus suferințe incomensurabile și nenumărate victime, chiar și în părțile lumii care nu au fost supuse stăpânirii lor. Printre zecile de milioane de victime ale totalitarismul au fost și creștini de diferite confesiuni. Unii dintre ei au fost uciși din cauza credinței lor, alții din cauza naționalității, rasei, clasei, opiniilor sau activității lor politice și sociale. Pentru mulți dintre ei, persecuția a devenit o oportunitate de a depune mărturie despre credința lor”, arată administrația locală.

Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitesti.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Comuna Corbeni. Se desfășoară cea de-a X-a ediție a Festivalului Tradiţii Argeşene

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Primăria Municipiului Pitești

Ultimele articole