240 lei în plus pentru patru plinuri de motorină – scumpire în ultima lună

de | 29.03.2022 20:09 | Știri, Eveniment, Național

Guvernul României a promis că vine în ajutorul românilor și că va reduce acciza la carburanți, dar nu a reușit  – până acum! – decât să ne facă să scoatem din buzunar cu 60 de lei mai mult pentru un plin de motorină. La aproximativ patru astfel de alimentări lunare pentru mașinile folosite zilnic, coșul de cumpărături al unui posesor de autovehicul Disel a crescut cu 240 lei, adică aproape 50 euro. Și asta doar în ultima lună!

În tot acest timp, prețul carburnaților este invers proporțional cu prețul petrolului la bursă, care a scăzut sub 100 de dolari barilul, după ce Rusia a declarat că o să reducă bombardamentelele asupra Kievului.

În ciuda angajamentelor guvernamentale, reducerea promisă la carburanți nu pare așa posibilă cum sună la televizor, din cauza regulilor UE, care nu permit statelor membre să scadă accizele  sub un prag minim.

Uniunea Europeană se bazează pe reguli, desigur. Vom veni săptămână urmăroare cu noi indicaţii despre ce fel de derogări de la reguli putem permite temporar în această situaţie dificilă” , a anunțat Paolo Gentiloni- comisar european pentru Economie.

De asemenea, pe un alt subiect dureros la nivelul coșului lunar de cumpărături al românilor și nu numai, UE transmite prin comisarul European pe Economie că reducerea TVA-ului la alimente nu reprezintă o urgență, chiar dacă inflanția este în creștere iar BNR estimează că în lunile aprilie-iunie va ajunge la 11,2%.

Prețul la motorină s-a dublat efectiv, față de acum doi ani

Revenind la combustibil, în această lună, am ajuns să plătim pentru un plin al mașinii, un preț dublu față de acum doi ani.

Și atunci nu ne rămâne decât să căutăm soluții pentru a diminua consumul de carburant, deoarece aleșilor nu pare să le pese prea mult de prețul plătit la pompă de către populație.

Sfaturi pentru un consum cât mai mic:

» stilul de condus: nu accelerați des și brusc și frânați din timp și lent;

» adoptați o viteză constantă pe drumurile lungi;

» verificați presiunea cauciucurilor – aceasta trebuie să fie cu 05, bari sub valoarea recomandată de producători;

» filtrul de aer – influențează și el consumul mai ales dacă nu este schimbat afectează puterea motorului, care muncește mai mult, deci consumă mai mult;

» motorul trebuie oprit atunci când staționăm mai mult, deoarece la relanti se consumă minim 0,5 litri pe oră;

Citește, tot pe anchetaonline.ro, despre Isteria cozilor. Episodul „La pompa de benzină te poți duce și cu sacul!”

Iar în final, poate dacă înlocuim mașinile personale cu mersul pe jos, cu trotineta sau bicicleta și de ce nu, cu mijloacele publice de transport, vom evita o perioadă pompele iar Guvernul se va sesiza… Sau cel puțin sperăm că și acest sfat ar putea da roade.

biciclete

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/luana-alexandra-popescu/" target="_self">Luana Alexandra Popescu</a>

Articol scris de Luana Alexandra Popescu

Editor și autor de content media online, specializat în relații publice și jurnalism. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu master în Comunicare Audio Video SNSPA.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României | Rusia