55 tone de alimente – incinerate, pentru că au expirat la raft în Argeș!

de | 16.01.2023 10:10 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle, Știri

Directorul Sorin Sorescu, DSVSA Argeș, cere modificarea legislației privind risipa alimentară

Întotdeauna suntem tentați să cumpărăm mai mult decât avem nevoie, să pregătim mai multă mâncare decât consumăm și acest exces ia amploare în preajma sărbătorilor. Risipa alimentară este o problemă la nivel global. În timp ce în țara noastră sunt circa 5 milioane de persoane care nu își permit o masă decentă, sunt aruncate la gunoi 2,55 milioane de alimente. Cea mai mare risipă se înregistrează însă în gospodăriile populației, dar și magazinele ocupă un procent însemnat în calculul de la nivel național. După cum ne-a declarat directorul Sorin Sorescu, care conduce Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, numai în luna decembrie a lui 2022 au fost direcționate către incinerare peste 55.000 de kilograme de produse alimentare, aici intrând atât cele de origine animală, cât și fructe și legume, în valoare totală de 279.405 lei. Acestea au fost retrase de la raft fie pentru că ajunseseră la finalul termenului de valabilitate, fie aveau ambalajele deteriorate sau au fost subiectul unor alerte de siguranță.

În loc să fie incinerate, tonele de alimente ar putea ajunge pe masa persoanelor vulnerabile

În acest context, destul de îngrijorător, în condițiile în care creșterea inflației anunță o criză alimentară, din Argeș pleacă o propunere de modificare a legislației privind prevenirea risipei alimentare.

director DSVSA

Prin acest proiect, pus la punct după consultarea cu marii retaileri, vom propune prelungirea termenului de valabilitate a produselor alimentare cu 1-2 zile în scopul redirecționării acestora către un consumator final, mai exact către spitale, cămine de bătrâni, orfelinate sau alte categorii vulnerabile. Prelungirea valabilității minimale o să se facă doar după o certificare de către un medic veterinar oficial și numai în scop de consum și nu de comercializare. Noi, înainte de a le distribui către categoriile enumerate, ne vom asigura că sunt sigure pentru consum și că nu au suferit modificări organoleptice. Este important și ca produsele să fi fost păstrate cum trebuie pe durata expunerii la rafturi.

Având în vedere că numai în luna decembrie, în județul Argeș, au fost dirijate către incinerare aproximativ 55 tone de alimente, considerăm că inițiativa noastră este mai mult decât necesară”, ne-a declarat directorul Sorin Sorescu.

Nici măcar către adăposturile de animale nu s-au putut direcționa cele 55 tone de alimente, deoarece nu  este permis de legislație.

Mai mult, DSVSA Argeș a fost invitată să se alăture într-un proiect pe fonduri europene derulat de Universitatea din Pitești în cadrul căruia se analizează fenomenul risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din Argeș. Proiectul debutează în acest an și unul dintre produsele sale va consta într-un manual de bune practici și educarea cetățenilor pentru a reduce risipa alimentară.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești | Sorin Sorescu