Deși anul acesta nu au mai fost impuse restricții generate de pandemie, au intervenit alte crize, care au afectat mediul economic și i-au împins pe agenții economici la măsuri extreme pentru reducerea costurilor.
La nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș, în primele șapte luni ale anului, șapte societăți au anunțat efectuarea de disponibilizări colective.
„Numărul societăților comerciale care și-au anunțat intenția de a efectua disponibilizări colective a fost redus, unele dintre ele, cum este cazul firmelor din domeniul construcțiilor civile, nerecurgând la această formă de concediere, în primul rând datorită timpului favorabil ce le-a permis continuarea activității în perioada de iarnă.
În schimb, societățile din zootehnie sau din automotive nu au putut evita problemele legate de lipsa contractelor și au recurs la reducerea numărului de personal. Pentru acestea, agenția a asigurat servicii de preconcediere la sediile angajatorilor, unde au fost prezentate posibilitățile de găsirea unui loc de muncă, de reconversie profesională, precum și informări privind prevederile legale din domeniul protecției sociale acordate persoanelor aflate în șomaj.”, se arată în raportul AJOFM Argeș.
DANBRED, unul dintre principalii crescători de porci din România, cu sediul în Slobozia, Argeș, a avut foarte mult de suferit din cauza pestei porcine, în 2020, când compania a fost nevoită să sacrifice 47.200 de exemplare. Efectele acestei molime s-au transpus și în anularea unei tranzacții de preluare a societății din Argeș de către Premium Porc, al doilea mare jucător din acest domeniu, o companie cu acționariat danez, ca și Danbred. În acest an, Danbred Slobozia a concediat 52 de salariați, trecând la motivele care au dus la această decizie drastică tot pesta porcină. O altă companie din domeniul zootehnic, care a renunțat la 66 de salariați, în luna februarie, este SARIS COM.
Tot în primele luni ale anului, au mai anunțat concedieri colective, conform AJOFM Argeș firme din construcții, ZEUS SA, cu 231 de angajați și RMR ARGEȘ, cu 40 de angajați. Din sectorul automotivelor, au efectuat disponibilizări companiile NIDEC (31 de persoane) și ADIENT TAPIȚERII AUTO (28 de persoane), iar ROMSILVA a renunțat la 5 salariați. În total, au fost concediați, prin procedură colectivă, 453 de salariați.