Aproape 80.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în primele nouă luni ale anului

de | 25.11.2023 10:09 | Național, Lifestyle

Ziua de 25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un act ce reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, transmite Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES). Este ziua luptei împotriva unei anomalii sociale: violența împotriva femeilor și fetelor.

De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri permanente la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale.

Telefonul de urgență 0800.500.333 – HELPLINE

”Datoria noastră este nu doar de a manifesta solidaritate, ci și de a ne intensifica eforturile pentru a găsi soluții, pentru a lua măsuri în scopul opririi acestui fenomen global, cu un impact negativ asupra vieții și sănătății femeilor și fetelor.

Telefonul de urgență 0800.500.333 – HELPLINE dedicat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane reprezintă salvarea acestor persoane supuse acestor tratamente”, se mai arată în informarea MFTES.

Victimele violenței domestice beneficiază de serviciile din cadrul celor 42 de locuințe protejate, 82 de servicii complementare pentru victimele violenței domestice, respectiv 42 de grupuri de suport care furnizează programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală și 42 de cabinete de consiliere vocațională.

Numărul de fapte penale din sfera violenței domestice, în creștere

Din datele Poliției Române rezultă că aproape 80.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în primele nouă luni ale anului, numărul de fapte penale din sfera violenței domestice a fost de 43.425 de infracțiuni, în creștere cu 4,9% față de perioada similară din anul 2022. La nivel național, în primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii au intervenit la 79.442 de cazuri de violență domestică, dintre care 37.417 în mediul urban și 42.025 în mediul rural, mai arată cei de la MFTES. La 11 mai 2011, la Istanbul a fost adoptată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. România a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-au afisașt rezultatele. Iată lista celor care vor primi bursele ”Vasile Pârvan” de 800 euro pe lună

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Familiei

Ultimele articole