800 de argeșeni cumpără vechime în muncă! Solicitanții plătesc 9.000 de lei pe an!

de | 14.09.2023 14:00 | Județean, Administrație, Din ediția tipărită

Guvernul a prelungit termenul până la care pot fi plătite retroactiv contribuțiile de asigurări sociale pentru pensie.

Prin OUG 70/2023 pentru modificarea și/sau completarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice, data până la care poate fi plătită contribuția este 31 decembrie 2024. Pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă până la 31 decembrie 2024, persoanele care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public au posibilitatea legală de a plăti retroactiv contribuția la pensii pentru șase ani.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot plăti contribuția pentru cel mult 6 ani calendaristici

Practic, suma pe care trebuie să o plătească cei interesați  pentru a cumpăra vechime în muncă este reprezentată de cota CAS (25%) aplicată la salariul minim brut la data semmnării contracului cu casa de pensii. Mai exact, dacă salariul minim brut este în prezent 3.000 de lei, lunar trebuie achitată suma de 750 de lei, pentru un an solicitanții plătind 9.000 de lei. Până la 31 august, 800 de argeșeni au contracte încheiate, pentru a-și cumpăra vechime în muncă.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot plăti contribuția pentru cel mult șase ani calendaristici, anteriori încheierii contractului de asigurare, în care cei în cauză nu au cotizat sau nu au realizat stagii asimilate stagiului de cotizare în sistemul public sau într-un sistem neintegrat acestuia, în țară, în statele membre al Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Persoanele care îndeplinesc aceste condiții pot încheia un contract cu Casa de Pensii Argeș, pentru a obține pensia pentru limita de vârstă. Contractul se încheie între persoana interesată sau tutorele, curatorul sau mandatarul desemnat printr-o procură specială și casa teritorială de pensii competentă.

Doritorii vor prezenta actul de identitate sau pașaportul și vor completa o declarație pe propria răspundere (formular tipizat) din care să reiasă că în perioada înscrisă în contract solicitantul îndeplinește următoarele condiții: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar. Perioadele pentru care se pot plăti contribuțiile trebuie să se încadreze între data împlinirii vârstei de 18 ani și data încheierii contractului de asigurare, fără a depăși însă vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale reglementate de legislația în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În cazul în care persoana interesată solicită aisgurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru o lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.

 

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate”, transmite Casa de Pensii Argeș într-un comunicat.             

 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Finanţare de 894.000 lei pentru o centrală fotovoltaică la complexul de porci Macro Suin din Costeşti

 

                                                               

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș

Ultimele articole