Pe 7 ianuarie a avut loc recepția lucrărilor derulate la Spitalul de Recuperare Brădet pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, obiectiv al cărui termen final pentru încheiere a fost data de 30 aprilie 2022.
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, a declarat că cel mai mult a durat partea birocratică. În fapt, contractul de finanțare s-a semnat în mai 2018, iar lucrările efective au început în 2021 și au durat doar 9 luni.
În general, birocrația mai îngenunchează dintre proiecte și ne bucurăm că ducem la bun sfârșit primul dintre cele 12 de proiecte. Execuția lucrării a însemnat 9 luni, restul de până la 4 ani procedurile, documentația și avizele. Birocrația stufoasă, o problemă generală la nivelul administrației din România, dar lucrurile acestea trebuie rezolvate.”, a declarat Adrian Bughiu, iar ideea a fost întărită și de către directorul executiv al Direcției Strategii Sinteze Proiecte cu Finanțare Internațională, Sorin Ivașcu. „S-au pierdut timpi mulți pe partea de achiziție, procedura fiind reluată de două ori și au mai fost timpi care s-au pierdut la instituțiile avizatoare. De aceea, partea de execuție a fost mult mai mică decât cea de documentație.”, a declarat directorul Sorin Ivașcu.
Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 4.273.336,36 lei, din care 3.160.266,78 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă solicitată, iar 1.113.069,59 lei este contribuția beneficiarului. Contractul de lucrări, în valoare de circa 3,5 milioane lei, a fost încheiat cu asocierea Roloplast Tehnoconstruct SRL (lider de asociere) și SC Evolution Proserv SRL (asociat). S-a reușit și o economie de peste 574.000 lei.
În cadrul proiectului s-au realizat lucrări de anvelopare, lucrări de schimbare a tuturor corpurilor de iluminat, a caloriferelor și s-au instalat panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul de energie.
4.700 de pacienți – tratați anual la Spitalul Brădet
Spitalul de Recuperare Brădet, cu o capacitate de 200 de paturi, are constant un grad de ocupare de 100% tratând circa 4.700 de pacienți anual, după cum ne-a declarat directorul Constantin Voicu. Peste 70% dintre cei care îi trec pragul sunt din Argeș, iar restul din alte județe ale țării, chiar și unele mai îndepărtate, precum Timișoara.
În afară de Vâlcea, Spitalul Brădet este singura unitate din zonă care oferă asemenea proceduri precum balneoterapie, kineto și hidrokinetoterapie, hidroterapie, termoterapie, aerosoloterapie, masoterapie, fototerapie și electroterapie.
În perioada de realizare a lucrărilor la proiect nu au fost sistate internările, activitatea fiind continuată, singurele limitări fiind generate de restricțiile impuse de COVID, așa cum ne-a declarat managerul de proiect Adrian Ilinca, însă, în ciuda perioadei pandemice, permanent au fost ocupate paturile disponibile și nu au existat focare de infecție la nivelul Spitalului Brădet.
Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro