Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș anunță că a efectuat zeci de controale la mai multe unități de cazare. În urma controalelor efectuate au fost aplicate amenzi usturătoare.
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, în perioada 28 august – 08 septembrie 2023, s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități potrivit cod CAEN 5590 – Alte servicii de cazare, CAEN 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similar. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș, prin inspectorii săi de muncă cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, în limita competențelor stabilite prin legea de înființare și organizare, în raport de tematicile de control, a acționat în scopul atingerii obiectivelor stabilite în sarcina sa.
10 persoane munceau la negru
”De asemenea, având în vedere informațiile obținute din mass-media, dar și din sesizări primite la nivelul MMSS, potrivit cărora în unități de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), acțiunile de control s-au desfășurat în echipe mixte, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, transmit cei de la ITM Argeș.
Astfel, au fost efectuate 51 controale și au fost aplicate 56 de sancțiuni (24 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 16 amenzi în valoare totală de 163.500 lei, și 32 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 17 amenzi în valoare totală de 84.000 lei). Totodată, au fost depistate muncind la ”negru” 10 persoane.
Potrivit comunicatului primit de la ITM Argeș, principalele deficiențe constatate au constat în: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), netransmiterea registrului electronic de evidență a zilierilor anterior începerii activității de fiecare persoană, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidențierea repartizării programului de lucru, neasigurararea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea sistematică și periodică a echipamentelor de muncă.
Foto descriptiv. Sursă foto: monitorulbt.ro
Citiți, de aseemnea, pe anchetaonline.ro: